Decis: Stare de urgență în Republica Moldova până pe 30 mai 2021, în legătură cu pandemia de COVID-19
Full Article 3 minutes read

Decis: Stare de urgență în Republica Moldova până pe 30 mai 2021, în legătură cu pandemia de COVID-19

Deputații au votat pentru introducerea stării de urgență până la data de 30 mai 2021. O decizie în acest sens a fost luată la ședința parlamentului din 31 martie. Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu votul a 52 de deputați.

Deputații din opoziție au înaintat mai multe amendamente, printre care micșorarea termenului de instituire a stării de urgență, însă niciunul nu a fost aprobat.

Lista măsurilor restrictive va fi publicată în zilele următoare.

Potrivit hotărârii parlamentului privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe perioada stării de urgență Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova poate emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:

1) instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară;

2) instituirea unui regim special de circulaţie pe teritoriul ţării;

3) introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii;

4) stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entităţile;

5) interzicerea desfăşurării adunărilor, manifestaţiilor publice şi a altor acţiuni de masă;

6) dispunerea, la necesitate, a raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate;

7) coordonarea activităţii mijloacelor de informare în masă privind: a) informarea populaţiei despre cauzele şi proporţiile situaţiei excepţionale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situaţii şi protecţia populaţiei; b) familiarizarea populaţiei cu regulile de comportare în timpul situaţiei excepţionale; c) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicaţii;

8) modificarea procedurii de numire în funcţie şi de destituire a conducătorilor agenţilor economici şi ai instituţiilor publice;

9) interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă;

10) chemarea cetăţenilor pentru prestări de servicii în interes public în condiţiile legii;

11) efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă;

12) efectuarea altor acţiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării şi lichidării consecinţelor pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Hotărârea prevede că dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova sunt obligatorii şi executorii pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai agenţilor economici, ai instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Precizăm că ieri, 30 martie, guvernul a adoptat o hotărâre prin care a solicitat legislativului introducerea stării de urgență, argumentând acest lucru prin faptul că Comisia Extraordinară de Sănătate Publică are capacități de control limitate în raport cu răspândirea extrem de rapidă a contaminărilor cu SARS-CoV-2.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: