Decizie finală a Agenției Europene a Medicamentului: Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient
Full Article 2 minutes read

Decizie finală a Agenției Europene a Medicamentului: Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat concluziile Comitetului de siguranță privind vaccinul AstraZeneca. Directoarea EMA, Emer Cooke, a precizat că vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient, dar va fi o investigație suplimentară privind cazurile rare de reacții secundare semnalate, scrie g4media.ro.

„Acest vaccin este sigur și eficient și îi protejează pe cetățeni împotriva COVID-19”, a afirmat Emer Cooke.

Aceasta a mai spus că vaccinul nu este asociat cu riscurile de coagulare a sangelui, precizând că s-a înregistrat un număr mic de coagulări.

„Pe baza documentelor și analizelor, nu putem stabili o legătură între aceste cazuri și vaccin”, a subliniat directoarea EMA.

Emer Cooke a subliniat că 7 milioane de oameni au fost vaccinați în UE și 11 milioane în Marea Britanie și că este inevitabil să apară și reacții adverse.

„Acest vaccin este sigur și eficient în prevenirea COVID-19 și beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile. Nu există nicio problemă privind calitatea acestuia”, subliniază Comitetul de siguranță în concluziile investigației privind cazurile de tromoboze semnalate în urma vaccinării cu AstraZeneca.

***

Amintim că în Republica Moldova au ajuns circa 21 de mii de doze de vaccin produs de AstraZeneca, donate de guvernul României și 14 400 doze, livrate prin platforma COVAX.

Potrivit MSMPS, până la sfârșitul lunii, ar urma să ajungă încă 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca și peste 24 de mii de doze de vaccin produs de compania Pfizer. Iar la sfârșitul lunii aprilie sunt așteptate încă 72 de mii de doze AstraZeneca.

Pe 12 martie, Ministerul Sănătății a precizat că serurile nu fac parte din lotul care a fost suspendat temporar în România, din cauza suspiciunilor ar fi determinat la persoane vaccinate apariția unor cheaguri de sânge. Ar fi vorba despre 30 de cazuri din 5 mln de persoane vaccinate cu acest ser, fără să fie determinată, însă, o legătură directă cu imunizarea.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: