Decizie istorică: Google, acuzat de monopol în căutarea online
Full Article 3 minutes read

Decizie istorică: Google, acuzat de monopol în căutarea online

Un judecător din Statele Unite ale Americii a stabilit că Google a acționat ilegal pentru a-și menține monopolul în domeniul căutării online și al publicității aferente, conform informațiilor transmise de BBC. Decizia din 5 august reprezintă o lovitură semnificativă pentru Alphabet, compania-mamă a Google, și ar putea schimba modul în care giganții tehnologici își desfășoară activitatea. 

Departamentul de Justiție al SUA a intentat proces împotriva Google în 2020, acuzând compania că dețin monopol a aproximativ 90% din piața căutărilor online. Aceasta este doar unul dintre numeroasele litigii îndreptate împotriva marilor companii tehnologice, pe măsură ce autoritățile antitrust din Statele Unite încearcă să întărească concurența în industrie. 

În prezent, nu este clar ce sancțiuni vor fi impuse pentru Google și Alphabet ca rezultat al deciziei, iar amenzi sau alte penalități vor fi stabilite într-o audiere viitoare.

La rândul său, Guvernul american a solicitat „relief structural”, o măsură care ar putea teoretic să conducă la destrămarea companiei Google. 

Judecătorul Amit Mehta a stabilit că Google a investit miliarde de dolari pentru a se asigura că rămâne motorul de căutare implicit pe smartphone-uri și browsere.

Google este un monopolist și a acționat ca atare pentru a-și menține dominația pe piață”, a menționat judecătorul Mehta în avizul său de 277 de pagini. 

În același timp, procurorul general al SUA, Merrick Garland, a lăudat decizia, spunând că este o „victorie istorică pentru poporul american”.

În răspunsul său, Alphabet a anunțat că va contesta această decizie. Avocații Google au apărat compania menționând că utilizatorii aleg motorul de căutare al companiei datorită utilității sale, adăugând că Google depune eforturi constante pentru a-l îmbunătăți în beneficiul consumatorilor.

Într-un comunicat de presă compania reacționează: „Această decizie recunoaște superioritatea Google ca motor de căutare.” 

Motorul de căutare Google generează venituri uriașe pentru companie, aducând miliarde de dolari, în principal datorită publicității afișate pe paginile de rezultate. Un nou dosar împotriva gigantului tehnologic, referitor la tehnologia sa de publicitate, este programat să fie judecat în luna septembrie. În Europa, între timp, Google a fost sancționat cu miliarde de euro în multiple cazuri de monopol.

***

Un motor de căutare este un portal care permite accesul la toate informațiile disponibile pe Internet. Printre cele mai renumite motoare de căutare se numără Google, Yahoo, Bing, DuckDuckGo și Yandex.

Deși aceste motoare de căutare oferă interfețe simple și ușor de utilizat, în spatele lor se află mii de microprocesoare și algoritmi care analizează constant Internetul. Aceștia organizează conținutul, asigurându-ne un acces rapid la informații, în doar câteva milisecunde.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: