Deficit de teste rapide la Covid-19 în farmaciile din Moldova. Ce s-a întâmplat?
Full Article 4 minutes read

Deficit de teste rapide la Covid-19 în farmaciile din Moldova. Ce s-a întâmplat?

În timp ce în Republica Moldova continuă să crească numărul cazurilor de infectare cu Covid-19, cele mai mari lanțuri de farmacii din țară nu au teste expres pentru acest virus. NM a aflat de ce în farmacii se înregistrează deficit de teste expres de Covid-19, dacă acestea sunt în spitale și clinici și unde poate fi făcut gratuit testul. 

Cele mai mari lanțuri de farmacii din Republica Moldova au rămas fără teste expres de Covid-19, care permit efectuarea acestora la domiciliu. Informația a fost raportată pentru NM de către cititorii noștri. Aceasta a fost confirmată de farmacii.

În rețelele de farmacii Orient, Elody, Hippocrates și Farmacia Familiei testele expres de Covid s-au terminat. În farmaciile Farmacia Familiei, stocuri mici de teste expres mai sunt doar în filialele din Briceni și Comrat. Un reprezentant al Elody a declarat că compania a făcut o comandă în China, dar încă nu a primit răspuns de la furnizor. Orient a comunicat că testele expres nu mai sunt disponibile în farmaciile sale încă de anul trecut. Iar un reprezentant al Hippocrates a explicat că principalul motiv pentru lipsa testelor este apariția cererii spontane.

În trecut, cererea era stabilă, astfel și volumele de producție ale testelor erau mari. Acum, producătorul chinez nu este interesat de volume mici, cum ar fi 1 000 – 2 000 de teste pe care le putem comanda. Însă nu putem prevedea vârfului infecțiilor cu Covid-19 în această vară și toamnă. În 2023, volume mari de teste au fost radiate și distruse deoarece au expirat”, a precizat reprezentantul Hippocrates pentru NM.

Actualmente, potrivit informațiilor noastre, testele expres de Covid-19 pot fi achiziționate în rețelele de farmacii Salut și Felicia. Un reprezentant al Felicia a declarat că testele sunt disponibile atât în farmacii, cât și în depozite.

În prezent, testul Covid-19 poate fi efectuat gratuit la clinicile medicilor de familie. Șefa Asociației Medicale Teritoriale din sectorul Botanica al capitalei, Marina Golovaci, a declarat pentru NM că nu există probleme cu testele în clinicile din sector.

Avem teste, chiar zilele trecute am primit 3 000 de teste de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), deoarece stocurile noastre se epuizaseră. În sectorul Botanica, nu am observat încă o creștere bruscă a cazurilor de Covid-19, dar există cazuri de infecție în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății – nu mai mult de unul pe săptămână. Oamenii suferă de forme ușoare ale virusului. Acum nu izolăm toate persoanele care au fost în contact cu o persoană bolnavă. Dacă un lucrător medical se îmbolnăvește, acesta este izolat timp de cinci zile. Vaccinăm, de asemenea, împotriva covidului cu vaccinuri Pfizer-BioNTech, inclusiv copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani”, a adăugat Marina Golovaci.

La rândul său, Marina Buga, șefa-adjunctă a Direcției generale asistență socială și sănătate din Chișinău, a dat asigurat pentru NM că nu există probleme cu testele COVID-19 în clinicile și spitalele din oraș.

***

Conform ANSP, în perioada 12-18 august, în Moldova au fost efectuate 10 000 de teste PCR și teste expres. În această perioadă, au fost confirmate 2 213 cazuri de infecție cu Covid, dintre care 303 au fost înregistrate în regiunea transnistreană. Aceasta reprezintă o creștere de 60,2 % față de săptămâna precedentă. Printre cei care s-au îmbolnăvit săptămâna trecută se numără 416 copii sub 14 ani – cu 63,1 % mai mulți decât la începutul lunii august.

Dacă ar trebui să ne așteptăm la o activizare a Coronavirus în Moldova, dacă noua tulpină FLiRT a ajuns la noi și dacă există suficiente vaccinuri în țară, puteți citi în articolul NM „ «Новая волна ковида в Молдове. При чем тут кондиционеры, сколько людей уже заболели, и нужны ли вакцины и маски?”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: