„Depășește limita bunului simț”. Reacția „Pentru Moldova” la presupusa soluție a PAS pentru anticipate
Full Article 2 minutes read

„Depășește limita bunului simț”. Reacția „Pentru Moldova” la presupusa soluție a PAS pentru anticipate

Platforma Parlamentară „Pentru Moldova” consideră că intenția deputaților din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) de a cere deputaților să se angajeze, sub propria semnătură, că nu se vor prezenta la ședințele legislativului, depășește orice limită a bunului simț și manifestă iresponsabilitate. Reacția vine după ce, în ajun, postul TV8 a publicat un presupus document elaborat de reprezentanții PAS care conține anumite prevederi care vor duce la declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. PAS nu a confirmat, dar nici infirmat autenticitatea scrisorii.

Documentul include o serie de angajamente care ar urma să fie semnate de către deputați. Printre acestea se numără:

– să nu asigure cvorumul în cadrul ședințelor plenare la care se va examina chestiunea cu privire la aprobarea Programului de activitate al Guvernului și acordarea votului de încredere Guvernului;

– să recomande președintelui să sesizeze Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului în prima zi după expirarea celor 45 de zile în care au fost respinse cel puțin două solicitări de învestitură;

– să stabilească după emiterea avizului Curții Constituționale cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului, data alegerilor pentru un  nou Parlament în prima zi de duminică, după expirarea a 60 de zile de la emiterea decretului de dizolvare a Parlamentului.

Reprezentanții Platformei „Pentru Moldova” susțin că inițiativa este absurdă și reprezintă „un abuz fără precedent și o imixtiune brutală în activitatea Parlamentului”.

„Îi amintim, pe această cale, președintelui Maia Sandu că Legea Supremă explică, negru pe alb, cum, când și în ce condiții pot fi declanșate alegeri parlamentare anticipate. Toate celelalte căi sunt ilegale, iar orice deviere și abuz înseamnă uzurparea puterii de stat”, se arată într-un comunicat publicat de formațiune.

Anterior, deputații Platformei „Pentru Moldova”, din care fac parte parlamentarii Partidului „ȘOR” și cei neafiliați care au părăsit grupul PRO MOLDOVA, au fost singurii care au anunțat că își asumă responsabilitatea de a forma un guvern anti-criză, care să gestioneze Republica Moldova până la alegerile parlamentare anticipate. Mai mult, deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber a anunțat că formațiunea are deja și un candidat la funcția de prim-ministru.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: