Deputat PAS: Vitalii Ignatiev poate fi arestat, când va veni la Chișinău
Full Article 2 minutes read

Deputat PAS: Vitalii Ignatiev poate fi arestat, când va veni la Chișinău

Reprezentantul Tiraspolului responsabil de „afacerile externe” ale regiunii transnistrene, Vitalii Ignatiev, „poate fi arestat, când va veni la Chișinău”. Este opinia deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Oazu Nantoi, confirmată pentru portalul rus Kommersant, într-o discuție despre noua lege, care prevede sancțiuni pentru separatism.

Pe 2 februarie 2023, deputații moldoveni au adoptat în lectura a II-a proiectul de lege care are scopul de a îmbunătăți cadrul normativ în domeniul securității statului. În acest sens, a fost modificat Codul penal, pentru combaterea riscurilor și amenințărilor, generate de acțiunile informativ subversive ale serviciilor speciale străine în raport cu Republica Moldova.

Potrivit amendamentului, Codul Penal este completat cu o nouă componentă de infracțiune și anume sancțiuni cu privare de libertate de la 2 la 5 ani pentru „acțiuni săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni”.

În această formulă se încadrează, în principiu, orice funcționar din stânga Nistrului, începând cu „președintele” nerecunoscut Vadim Krassnoselski și cu șeful „MAE”-ului transnistrean, Vitalii Ignatiev. Deputatul PAS Oazu Nantoi a confirmat pentru Kommersant: „potrivit acestei legi, același Vitalii Ignatiev într-adevăr poate fi arestat, atunci când va veni la Chișinău”.

Pe de altă parte, vicepreședintele Parlamentului, deputatul PAS Mihai Popșoi a fost mai puțin categoric și a remarcat că amendamentele respective ar putea face complica relațiile dintre părțile diferendului: „Nu suntem judecători și procurori ca să dăm interpretări. Legea pentru asta și este lege, ca judecătorii să o poată aplica la momentul necesar. Fiecare caz trebuie examinat în sistemul justiției. Există riscul că procesul de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol va deveni mai dificil”, a declarat parlamentarul și a adăugat când negocierile dintre cele două părți au fost mereu dificile.

***

De menționat că noua lege nu a fost deocamdată promulgată de președinta țării Maia Sandu. În decembrie 2022, Tiraspolul a solicitat explicații din partea Chișinăului cu privire la proiectul de lege menționat. Ignatiev susținea că amendamentele elaborate de Chișinău la Codul Penal „ar putea avea un efect distrugător asupra întregului proces de negocieri”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: