Deputatul ucrainean Artem Dmitruk a părăsit țara inclusiv cu ajutorul unor persoane din Moldova? Informațiile comunicate la Kiev
Full Article 4 minutes read

Deputatul ucrainean Artem Dmitruk a părăsit țara inclusiv cu ajutorul unor persoane din Moldova? Informațiile comunicate la Kiev

Începând cu 25 august au apărut mai multe informații că deputatul ucrainean Artem Dmitruk a părăsit ilegal teritoriul Ucrainei și ar fi ajuns în Republica Moldova, iar de la Chișinău a zburat spre Roma. Biroul ucrainean de Investigații a confirmat că Dmitruk a părăsit teritoriul Ucrainei, mai exact – prin regiunea transnistreană. S-a întâmplat pe 23 august. Biroul a spus că a identificat toate persoanele implicate în organizarea schemei, inclusiv de pe partea Moldovei. Trei persoane sunt suspectate de complicitate, una a fost reținută. 

Pe 25 august, presa ucraineană a scris că deputatul Artem Dmitruk a părăsit Ucraina. Totodată, în Ucraina au fost inițiate proceduri penale în privința lui Dmitruk în legătură cu trecerea ilegală a frontierei de către acesta. Se menționa că parlamentarul a fost văzut pe teritoriul Republicii Moldova. Pe teritoriul Moldovei ar fi fost văzută și soția acestuia. O altă sursă ucraineană a scris că Dmitruk a părăsit ilegal teritoriul Ucrainei pe 24 august și în aceeași zi a zburat de pe Aeroportul din Chișinău în Italia, cu o cursă Chișinău – Roma, la ora 17:40. Mai târziu s-a aflat că Dmitruk a trecut granița moldo-ucraineană pe jos. Oamenii legii locali nu l-au reținut la cererea Ucrainei, deoarece nu aveau niciun motiv să facă acest lucru, menționa presa ucraineană. 

Pe 29 august, Dmitruk a fost anunțat oficial în căutare internațională. Responsabilii din Ucraina au anunțat că parlamentarul este suspectat că a atacat un militar și un ofițer de ordine.

Pe 2 septembrie, în Ucraina s-a anunțat că 3 persoane sunt suspectate de complicitate la părăsirea ilegală a Ucrainei de către deputat. Potrivit obozrevatel, acestea l-ar fi ajutat pe Dmitruk să părăsească ilegal teritoriul Ucrainei, prin regiunea transnistreană. Informația a fost comunicată de Biroul ucrainean de Investigații. Potrivit instituției, complicii lui Dmitruk au fost în repetate rânduri în atenția oamenilor legii. Biroul ucrainean de Investigații a raportat că Dmitruk a trecut ilegal granița Ucrainei în direcția Moldovei pe 23 august. El a trecut frontiera în zona punctului de control „Pavlovka” 

S-a aflat că Dmitruk a părăsit Kievul în jurul orei 13:00 și s-a îndreptat în direcția regiunii Odesa. Vehiculul în care se afla era condus de o altă persoană. Pe autostrada Kiev-Odesa, deputatul a coborât din mașină. În jurul orei 17:00, el a urcat într-o altă mașină, condusă de persoana implicată în dosar, precum și de organizatorul schemei de transfer. Pe la ora 21:00 l-au dus pe deputat la frontieră, după care acesta a părăsit ilegal Ucraina pe jos.

Biroul ucrainean de Investigații a declarat că a identificat toate persoanele implicate în organizarea schemei, inclusiv de pe partea Moldovei. „Ancheta a stabilit că organizatorul are o gamă largă de legături atât între oamenii legii, cât și în cercurile criminale”, a comunicat Biroul. Potrivit instituției, organizatorul schemei și unul dintre figuranții acesteia au fugit și ei în regiunea transnistreană a Moldovei a doua zi.

Trei persoane sunt suspectate că au participat la schema de transportare a deputatului ucrainean. O persoană din totalul celor trei a fost reținută.

Publicația ucraineană a menționat că Dmitruk a părăsit teritoriul Ucrainei și la începutul anului 2023. Pe 24 ianuarie el a revenit în țară. Dmitruk a obținut mandatul de parlamentar la alegerile din regiunea Odesa. El a participat la scrutin de pe listele partidului lui Zelenski, „Sluga Naroda”. Ulterior, în 2021, el a fost exclus din partid. 

Potrivit hromadske, Dmitruk a devenit cunoscut din cauza scandalurilor și declarațiilor controversate. În perioada pandemiei de COVID-19, acesta și-a exprimat o poziție anti-vaccinare. Totodată, el susținea activ Biserica Ortodoxă a Ucrainei subordonată Patriarhiei Moscovei. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: