Destabilizări în fața CEC. Doi frați din Criuleni au fost reținuți (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

Destabilizări în fața CEC. Doi frați din Criuleni au fost reținuți (VIDEO)

Oamenii legii investighează doi frați din Criuleni pentru complicitate la organizarea dezordinilor în masă, la un protest în fața Comisiei Electorale Centrale, de către o entitate afiliată oligarhului fugar Ilan Șor. Persoanele respective au fost reținute. Informațiile au fost raportate de Inspectoratul General al Poliției (IGP) într-un comunicat publicat pe 19 septembrie. 

Potrivit IGP, acțiunile investigate au avut loc în prima săptămână a lunii septembrie 2024. Atunci, sediul Comisiei Electorale Centrale (CEC) a fost vandalizat – atât în timpul protestului, cât și în noaptea zilei din data de 7 spre 8 septembrie – inclusiv prin proiectarea la intrarea în sediu a unor recipiente cu vopsea. Acțiunile au fost raportate de către CEC autorităților, care au reținut doi frați din Criuleni, cu vârste de 38 și 43 de ani.

Cei doi bănuiți, de comun cu organizatorul (care la moment este în căutare) au racolat 17 tineri din Criuleni, care au primit instrucțiuni pe grupul de comunicare creat pe platforma Telegram despre modalitățile de cauzare a destabilizării. O parte din tinerii audiați, cărora cei doi bănuiți le-au organizat și transportarea în calitate de șoferi la Chișinău, cooperează cu ancheta. Aceștia menționează că pentru participare la protestul care a durat aproximativ o oră li s-au promis a câte $50, iar cel care ar fi aruncat primul obiectele pregătite (este vorba de ouă, pe care le-au primit fiecare) la intrarea în sediul CEC – un bonus de 1000 lei. În final, însă, acestora le-au fost achitate sume de 500-600 lei”, se arată în comunicat.

Încălcările comise sunt investigate de procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale de comun cu ofițerii INI în contextul în care organizatorul acestor acțiuni de destabilizare ar fi fost remunerați  cu 20 000 lei, iar lunar sunt salarizați prin aplicația mobilă „PSB” a unei bănci din Rusia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: