Din 24 octombrie, Moldova va avea deficit de energie electrică. Spînu: „Vor fi adoptate măsuri de economisire”
Full Article 2 minutes read

Din 24 octombrie, Moldova va avea deficit de energie electrică. Spînu: „Vor fi adoptate măsuri de economisire”

Începând cu 24 octombrie, Republica Moldova va avea un deficit de energie electrică, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Oficialul a declarat că contractele comerciale semnate de SA Energocom nu vor acoperi tot consumul între orele 07:00 și 23:00.  În acest sens, ministrul reiterează apelul de a economisi energia electrică. În același timp, el a spus că pentru ziua de mâine nu sunt planificate deconectări. 

„Mă adresez antreprenorilor și mediului de afaceri: deconectați iluminatul publicitar sau decorativ, schimbați orele de producere, utilizați generatoarele individuale acolo unde este posibil. Fiecare dintre dvs, așa cum ați construit afacerea, așa puteți acum contribui ca să trecem cu bine de această perioadă”, a menționat Andrei Spînu.

El a mai spus că în zilele următoare Guvernul va identifica  și semna contracte de livrare a energiei electrice cu alți furnizori. În același timp, oficialul a menționat că  MoldovaGaz a alocat mai mult gaz pentru MGRES pentru ziua de mâine și va identifica resurse și pentru zilele următoare. Totodată, Spînu a spus că vor fi adoptate măsuri de economisire a energiei electrice.

Amintim că pe 10 octombrie, Ucraina a anunțat că oprește exportul de energie electrică, inclusiv pentru Moldova, din cauza atacurilor cu rachete care au afectat infrastructura energetică a țării. Pe 11 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că țara noastră va primi integral energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES), începând cu 11 octombrie.

În același timp, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis instituirea stării de urgență economică pe întreg teritoriul regiunii, până pe data de 1 noiembrie. Drept urmare, Centrala de la Cuciurgan va limita exportul de energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului. Astfel, în loc de 70 % cât livrează în prezent, Chișinăul va putea primi doar 27%. La scurt timp, furnizorul de energie electrică, Premier Energy a avertizat că sunt posibile deconectări ale energiei electrice, dacă Comisia Situații Excepționale va cere acest lucru.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: