Din cauza ordinului de arest, Putin nu va putea călători nici măcar în Tadjikistan. Reacția Moscovei
Full Article 2 minutes read

Din cauza ordinului de arest, Putin nu va putea călători nici măcar în Tadjikistan. Reacția Moscovei

Liderul de la Kremlin Vladimir Putin nu va putea călători în străinătate din cauza mandatului de arest emis de Curtea Penală Internațională (CPI), cu sediul la Haga. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova susține că decizia Tribunalului nu-l va afecta pe președintele rus întrucât Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia.

Potrivit Tribunalului de la Haga, Putin s-ar face vinovat de crime de război, inclusiv de deportarea ilegală a ucrainenilor din teritoriile Ucrainei ocupate, în Rusia.

Acum, liderul de la Kremlin nu poate să viziteze țările, care au ratificat Statutul de la Roma și statele care recunosc jurisdicția Tribunalului de la Haga (123 de state, marcate cu verde pe hartă). Acestea sunt toate țările europene, toată America de Sud (inclusiv aliați ai Rusiei precum Venezuela), Tadjikistan, Brazilia, Africa de Sud, precum și Afganistan, Republica Centrafricană și Nigeria.

Din cauza ordinului de arest, Putin nu va putea călători nici măcar în Tadjikistan. Reacția Moscovei

Dacă Vladimir Putin va vizita una dintre aceste țări, autoritățile locale vor trebui să-l aresteze”, a explicat avocatul Serghei Golubok. 

Mai mult, țările care au ratificat Statutul de la Roma îl pot judeca pe Putin.

Comentariul reprezentantei Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova nu s-a lăsat așteptat:

„Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic. Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia. Rusia nu cooperează cu acest organism, iar posibilele indicații de arestare venite de la Curtea Internațională de Justiție vor fi nule din punct de vedere juridic pentru noi”, a declarat Zaharova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: