„Discurs sexist înjositor”. Partidul condus de o fostă deputată acuză un consilier PAS din Bălți. Reacția acestuia
Full Article 3 minutes read

„Discurs sexist înjositor”. Partidul condus de o fostă deputată acuză un consilier PAS din Bălți. Reacția acestuia

Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) îl acuză pe consilierul municipal PAS din Bălți, Iurie Beșliu, de „discurs sexist înjositor”. Formațiunea politică susține că, după un conflict în timpul unei emisiuni online, cu privire la faptul că lidera ALDE ar fi finanțată de oligarhul fugar Ilan Șor, reprezentantul Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) i-ar fi spus politicienei: „зато я знаю у кого ты с…шь!” (în trad.: „în schimb știu de la cine s..gi”). Contactat de NM, Iurie Beșliu a refuzat să comenteze acuzațiile, calificându-le drept „fantezii”. 

Ce s-a întâmplat

Pe 17 iulie, ALDE a făcut o adresare publică către coraportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Pierre-Alain Fridez și Zanda Kalnina-Lukasevica, care au efectuat, în perioada 1-3 iulie, o vizită de documentare în Republica Moldova. Partidul a denunțat un „comportament sexist” din partea consilierului municipal PAS din Bălți, Iurie Beșliu.

Cazul a avut loc pe 13 iunie, în studioul portalului SP din Bălți. Lidera ALDE, Arina Spătaru, și consilierul municipal PAS, Iurie Beșliu, au participat la emisiunea „Vectorul European”, în cadrul căreia au discutat despre referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova, care va avea loc în această toamnă. Totul a început de la faptul că Iurie Beșliu i-a reproșat Arinei Spătaru că ar primi bani de la Ilan Șor, în contextul în care politiciana a investigat, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, o schemă de finanțare ilegală a partidelor de către oligarhul fugar.

Mai exact, lidera ALDE s-a arătat nemulțumită de faptul că PAS primește fonduri mai mari decât formațiunea sa din bugetul de stat – mărimea cărora este stabilită după rezultatele obținute de fiecare partid în cadrul scrutinelor electorale – și poate promova referendumul, implicit prin distribuirea de ziare tematice. Politiciana a menționat că și ALDE vrea să aibă aceiași posibilitate, însă mijloace finaciare pe care le primește nu-i permit. Astfel, Spătaru l-a întrebat pe reprezentantul PAS: „Unde-s banii, domnule Beșliu?”. În replică, consilierul municipal a declarat: „Vreau să-i spun doamnei Spătaru că are bani de la domnul Șor”.

Potrivit ALDE, conflictul dintre cei doi a continuat inclusiv după ce emisiunea s-a finalizat. Arina Spătaru l-ar fi întrebat pe Iurie Beșliu: „De unde această siguranță că sunt finanțată de către Șor?”. În reacție, conform ALDE, consilierul municipal PAS s-a aplecat la urechea politicienei și i-ar fi spus, în limba rusă: „зато я знаю у кого ты с…шь!”.

ALDE califică incidentul drept „discurs sexist înjositor” și solicită coraportorilor Comisiei de Monitorizare a APCE, Pierre-Alain Fridez și Zanda Kalnina-Lukasevica, să ia act de acesta. De asemenea, formațiunea politică a solicitat scuze publice de la Iurie Beșliu.

Reacția consilierului municipal PAS

NM a solicitat un comentariu din partea consilierului municipal PAS vizat.

Am acceptat invitația portalului SP din Bălți pentru a participa la o emisiune despre referendumul din această toamnă, dar din păcate doamna Spătaru a transformat emisiunea într-o platformă de PR politic personal și atac la persoană. Cu regret, constat că-și continuă campania de PR politic prin orice mijloace. Referitor la alte acuzații, nu comentez fanteziile doamnei”, a declarat Iurie Beșliu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: