Dobânzile ipotecare pentru Prima Casă se pot scumpi cu 2%. Care este motivul?
Full Article 5 minutes read

Dobânzile ipotecare pentru Prima Casă se pot scumpi cu 2%. Care este motivul?

Începând cu anul viitor, dobânzile ipotecare din cadrul programului de stat ipotecar preferențial „Prima Casă” pot crește cu circa 2% și va ajunge în medie la 14% pe an.

Pe 21 decembrie, majoritatea băncilor din Republica Moldova au anunțat majorarea dobânzilor la creditele Prima Casă. Astfel, maib a spus că pentru Prima Casă, rata va crește cu 2% (acum banca emite credite la 12,47% pe an), Moldindconbank – cu 2% pentru creditele emise înainte de iulie a acestui an, și cu 3,95% – pentru creditele emise după 1 iulie a acestui an. Acum banca emite credite către Prima Casa la 12,74% pe an. Eximbank a anunțat o creștere a creditelor ipotecare, invocând o creștere a ratei de bază, dar nu a oferit detalii specifice. Acum banca emite credite ipotecare Prima Casa la 12,47%. Astfel, rata medie a dobânzii la creditele Prima Casă din noul an ar trebui să depășească 14% pe an.

Cert este că pe 20 decembrie, Banca Națională a publicat statisticile privind depozitele nou atrase pentru luna noiembrie. Din depozite în lei pe o perioadă de 6 luni până la 12 luni se calculează dobânda finală la creditele Prima Casă. Datorită creșterii ratei medii ponderate la depozitele nou atrase de la 9,47% în mai la 13,42% în noiembrie, creditele Prima Casă ar putea crește cu 2%.

Cum se calculeaza?

Rata dobânzii în cadrul programului Prima Casă constă în rata de bază, care este stabilită de două ori pe an de Banca Națională a Moldovei. La aceasta se adaugă o marja bancară de 3% și un comision de garanție de 0,25%. De asemenea, la obținerea unui credit ipotecar, se percepe un comision unic de 1%.

La rândul său, rata de bază, care este aprobată de Banca Națională a Moldovei, se bazează pe rata medie ponderată a dobânzii la depozitele nou atrase în lei pe o perioadă de la 6 luni până la 12 luni pentru luna mai – pentru a calcula rata dobânzii în a doua jumătate a anului, iar pentru noiembrie – pentru a calcula rata în prima jumătate a anului. Rata medie ponderată la depozite a crescut de la 9,47% în mai la 13,42% în noiembrie.

Totuși, în această vară, autoritățile au modificat legislația, adăugând la aceasta o prevedere prin care rata de bază nu poate crește cu mai mult de 4% în șase luni și cu 6% într-un an. În noiembrie 2021, rata a fost de 4,12%, din cauza restricțiilor, rata actuală pentru a doua jumătate a acestui an a fost redusă de la 9,47% la 8,12%, plus ținând cont de restricțiile anuale la o rată de depozit de 13,42% rata de bază nu poate fi mai mare de 10,12%. Dar aceasta este deja cu 2% mai mult decât cea care a funcționat până acum.

La rata de bază a băncilor se adaugă marja de 3% și comisionul. De remarcat este că acum, conform calculelor de pe site-ul programului Prima Casă, dobânda este de 11,37%, iar în cazul creșterii ratei de bază cu 2%, aceasta va ajunge la 13,37%.

Pe majoritatea paginilor web ale băncilor comerciale este enumerat până acum rata efectivă a dobânzii pentru Prima Casa la aproximativ 12,47%. Spre comparație, rata creditului ipotecar de pe piață variază în medie de la 13% la 15%.

Cum comentează autoritățile?

Autoritățile nu au comentat încă o posibilă creștere a dobânzilor la credit. Premierul Natalia Gavrilița a refuzat, la o conferință de presă din 21 decembrie să răspundă la această întrebare, recomandând ca Banca Națională sa fie contactată pentru clarificări.

Totodată, Ministrul Economiei Dumitru Alaiba (departamentul său coordonează acest proiect prin Enterprise Development Organization) nu a răspuns la apelurile și mesajele NM. Nici serviciile de presă ale Ministerului Finanțelor și ale Băncii Naționale a Moldovei nu au dat niciun răspuns la solicitările NM.

***

De menționat că, circa 7,5 mii de persoane datorează băncilor circa 3,8 miliarde de lei – bani accesați în cadrul Programului „Prima Casă”. Dintre aceștia, pentru 3,2 mii debitori suma plăților va crește, din 1 iulie, cu 1,5-2,5 mii lei pe lună, pentru 1,3 mii – cu 1-1,5 mii lei pe lună, pentru 1 mie – cu 2,5-3,5 mii lei, 765 – cu 3-3,5 mii lei, încă 640 – cu 500-1000 lei. Totodată, 534 deținători de credite ipotecare vor majora plățile lunare cu 3,5-4 mii de lei, iar 108 – cu cel mult 500 de lei.

Mai precis, de exemplu, rata lunară pentru un credit ipotecar pe termen lung a unui apartament cu o cameră a crescut de la 2,2 mii lei la 3,5 mii lei. Iar potrivit ex-premierului Ion Chicu, dacă plata lunară a ipotecii a fost de 5,5 mii lei, acum a crescut la 8,5-8,6 mii lei.

Programul de stat „Prima Casă”, reamintim, a fost lansat în 2018. Programul permite tinerilor și familiilor să-și cumpere prima locuință cu un avans minim (5%) și oferă o rată ipotecară mai mică decât media pieței. Pe parcursul celor patru ani de funcționare a programului, aproximativ 8.000 de beneficiari au profitat de el.

În luna iulie 2022, pentru a diminua impactul scumpirii creditelor și a reduce riscul de intrare în incapacitate de plată a beneficiarilor Programului „Prima Casă”, Guvernul a aprobat decizia privind compensarea majorării dobânzii până la 50% și modul de acordare a compensațiilor.

Pentru aceste cheltuieli au fost alocate din Fondul de rezervă al Guvernului 42 milioane lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: