DOC Averea la control: un vicepretor din capitală, depistată cu venituri nejustificate de peste 304 000 de lei
Full Article 3 minutes read

DOC Averea la control: un vicepretor din capitală, depistată cu venituri nejustificate de peste 304 000 de lei

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a depistat la vicepretorul Preturii sectorului Botanica al capitalei, Valentina Didenco, avere nejustificată în sumă de 304 429 de lei, în anul 2019. Potrivit actului de constatare publicat pe 27 mai, ANI va trimite cauza în instanța de judecată în vederea confiscării banilor. Totodată, ANI a dispus încetarea mandatului lui Didenco.

Potrivit actului de constatare, pe 27 aprilie, Autoritatea Națională de Integritate a recepționat o sesizare care viza controlul respectării regimului juridic al averii și intereselor personale de către vicepretorul Preturii Botanica, Valentina Didenco.

Conform sesizării, se invoca faptul că, în 2019, în perioada când a fost funcționar public cu statut special (angajat IGP), Didenco a procurat un imobil de 746 000 de lei. În același an, Valentina Didenco și soțul său au contractat un credit de 385 000 de lei pentru achitarea imobilului respectiv, iar diferența de preț a fost plătită din venituri proprii. Asta deși vicepretorul declară venituri modeste.

Inspectorul de integritate superior al ANI, Eugenia Parfeni, responsabilă de examinarea sesizării, a constat că Valentina Didenco este pasibilă de controlul averii și intereselor personale în perioada 30 martie 2016 – 18 mai 2023. Astfel, au fost demarate verificări pentru acest interval de timp.

În urma controlului, inspectorul de integritate a constatat, pentru anul 2019, o diferență substanțială (depășește 20 de salarii medii lunare pe economie) în mărime totală de 304 429 de lei între averea dobândită și veniturile obținute pentru aceiași persioadă de către Valentina Didenco și membrii familiei sale.

De asemenea, pentru perioada de control vizată, inspectorul de integritate a stabilit declararea necorespunzătoarea a averii și intereselor personale de către Valentina Didenco, precum și lipsa Declarațiilor de avere și interese personale pentru anii fiscali 2017 și 2019.

Astfel, inspectorul de integritate a decis că cauza se va transmite în instanța de judecată în vederea confiscării averii nejustificate în mărimea diferenței substanțiale constatate. De asemenea, inspectorul ANI a dispus încetarea mandatului, a raporturilor de muncă sau de serviciu în condițiile legii.

Valentina Didenco va fi decăzută din dreptul de a exercita o funcție publică și de demnitate publică, cu excepția funcțiilor elective, pe o perioadă de 3 ani din data rămânerii definitive a actului de constatare. Aceasta va fi înscrisă în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică.

De menționat că vicepretorul nu a făcut uz de dreptul său de a lua cunoștință cu materialele dosarului, nu a prezentat punctul său de vedere și acte justificative.

Actul de constatare poate fi contestat în termen de 30 de zile la Curtea de Apel Chișinău.

***

Precizăm că Valentina Didenco lucrează în cadrul Preturii sectorului Botanica al capitalei din iunie 2021, timp în care a deținut mai multe funcții. Din august 2022 este vicepretor al Preturii Botanica. Aceasta a fost numită în funcție printr-o dispoziție emisă de primarul Chișinăului, Ion Ceban.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: