(DOC) Cui îi va reveni PMAN pe 21 mai? Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale
Full Article 2 minutes read

(DOC) Cui îi va reveni PMAN pe 21 mai? Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale

În perioada 14 mai-2 iunie 2023, evenimentele organizate de autoritățile publice centrale vor avea prioritate. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova. Autoritățile publice centrale vor avea prioritate la desfășurarea întrunirilor la Chișinău, Orhei, Anenii Noi și Criuleni, chiar dacă au fost mai mulți solicitați cu privire la organizarea evenimentelor în aceste localități. 

CSE a argumentat că decizia a fost luată „în contextul evenimentelor de anvergură care sunt preconizate a se desfășura pe teritoriul Republicii Moldova, în special la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie 2023, și care necesită implicarea unui regim sporit de securitate”.

Prin derogare de la art.11 din Legea nr. 26/2008, dacă mai mulți solicitanți au depus declarații prealabile cu privire la organizarea unor întâlniri simultane în perioada 14 mai – 2 iunie 2023, prioritate la organizarea întrunirii are organizatorul care reprezintă autoritatea publică centrală, indiferent de ordinea depunerii declarațiilor prealabile”, se arată în dispoziția Comisiei.

Totodată, în decizie se menționează că „pentru întrunirile preconizate în perioada 14 mai – 2 iunie 202, autoritățile administrației publice ale mun. Chișinău, precum și ale localităților din raioanele Orhei, Anenii Noi și Criuleni vor prezenta Cancelariei de Stat, în termen de 1 zi, copiile tuturor declarațiilor prealabile depuse până la data emiterii prezentei dispoziții, precum și vor prezenta imediat după înregistrare copiile declarațiilor prealabile care vor fi depuse de la data emiterii prezentei dispoziții și până la data de 2 iunie 2023″.

Guvernul a menționat, într-un comunicat, că reprezentanții CSE au luat decizia „în scopul asigurării ordinii publice, în contextul desfășurării Summitului Comunității Politice Europene din 1 iunie”.

Amintim că șefa statului Maia Sandu a anunțat despre convocarea, pentru data de 21 mai, a Adunării Naționale „Moldova Europeană”. Președinta a declarat că evenimentul are drept scop ca cetățenii să spună că întregii lumi că sunt europeni, iar UE este calea aleasă de ei.

Totodată, PMAN a fost deja rezervată pentru 21 mai și de Mișcare pentru Popor, PSRM, dar și de alte organizații.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: