Diez.md

Cum va fi împărțită PMAN pe 21 mai? Șor, și PSRM au rezervat piața în aceeași zi cu Adunarea Națională

Guvernul Republicii Moldova a transmis notificarea către Primăria Chișinău pentru rezervarea Pieții Mării Adunări Naționale pentru Adunarea Națională „Moldova Europeană”, însă PMAN a fost deja rezervată pentru 21 mai și de Mișcare pentru Popor, de PSRM, dar și de alte organizații. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, spune că pentru a evita anumite incidente vor fi implicate instituțiile de ordine. 

„Autoritățile au demonstrat-o prin intermediul colegilor de la MAI, instituțiile de ordine, care întotdeauna au știut cum să-și facă bine treaba. Respectiv, autoritățile vor avea grijă și de această dată ca toate acțiunile, care au loc într-un mod democratic într-o societate democratică cum este Republica Moldova, să se desfășoare fără încălcări și deranj pentru lumea implicată”, a declarat Daniel Vodă.

Potrivit articolului 11 privind declararea desfăşurării întrunirilor simultane din cadrul Legii nr 26 din 2008 privind întrunirile:

(1) Dacă mai mulţi solicitanţi au depus declaraţii prealabile cu privire la organizarea unor întruniri în acelaşi loc şi în acelaşi timp, organul abilitat al autorităţii administraţiei publice locale organizează o şedinţă, cu participarea tuturor solicitanţilor, pentru a găsi soluţia potrivită privind desfăşurarea tuturor întrunirilor simultane.

(2) Dacă, ţinînd cont de locul desfăşurării şi de numărul preconizat de participanţi la întrunire, participanţii la şedinţă ajung la concluzia că este posibilă desfăşurarea tuturor întrunirilor simultane, se vor da recomandări organizatorilor cu privire la repartizarea spaţiului din locul de organizare a întrunirilor, precum şi indicaţii organelor de poliţie și Inspectoratului General de Carabinieri privind menţinerea ordinii publice.

Modificat prin LP220 din 08.11.18 MO462-466 от 12.12.18 art. 772

(3) În cazul în care, în urma discuţiilor dintre organul abilitat şi organizatorii întrunirilor, se ajunge la concluzia că nu este posibilă desfăşurarea tuturor întrunirilor simultane declarate în locul solicitat şi cu numărul preconizat de participanţi, organul în cauză propune organizatorilor modificarea orei, a locului sau a formei de desfăşurare a întrunirilor. Această propunere se face oral în cadrul şedinţei pentru organizatorii prezenţi şi se trimite în scris, în cel mult 24 de ore de la încheierea şedinţei, celor care nu au participat la ea.

(4) În cazul în care, în urma discuţiilor menţionate la alin.(3), niciunul dintre solicitanţi nu acceptă să modifice ora, locul sau forma de desfăşurare a întrunirii, prioritate la desfăşurarea întrunirii are organizatorul care a depus primul declaraţia prealabilă.

Astfel, dacă solicitanții nu vor ajunge la un numitor comun, PSRM ar putea fi singurul partid căruia i se va permite să-și desfășoare manifestația întrucât au fost primii, care au transmis notificarea către Primărie.

Totodată, Vodă susține că oamenii nu vor fi forțați să participe la Adunarea Națională întrucât fiecare cetățean este liber să aleagă dacă participă sau nu la eveniment.

„Aceste sunt falsuri ordinare. Este o invitație publică lansată de președintă într-o adresare către popor. Nimeni nu impune pe cineva să se alăture unui miting de susținere a unei idei. Judecata de valoare a fiecăruia trebuie să zică dacă persoana participă sau nu la eveniment. Suntem autorități care promovează o agendă europeană și asta înseamnă că libera expresie a acestei voințe trebuie să fie prezentă. Aceste acuzații sunt nefondate, nu au niciun substrat confirmativ și respectiv nu sunt adevărate”, e explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Totodată, Daniel Vodă menționează că va reveni cu informații despre procesul de organizare a Adunării Naționale, însă cu certitudine nu vor fi utilizate resursele administrative.

Amintim că Maia Sandu a anunțat că convoacă, pentru data de 21 mai, Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Președinta a declarat că evenimentul are drept scop ca cetățenii să spună că întregii lumi că sunt europeni, iar UE este calea aleasă de ei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

bbc.com

Zelenski i-a retras cetățenia capului Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că președintele Vladimir Zelenski a semnat un decret prin care îi retrage cetățenia mitropolitului Bisericii Ortodoxe Ucrainene Onufrie (pe numele său real – Orest Berezovski), relatează BBC.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a constatat că Berezovski (Onufrie) a obținut în mod voluntar cetățenia Rusiei în 2002. Despre aceasta nu a informat autoritățile competente ale Ucrainei. În același timp, după aceasta, a continuat să folosească statutul de cetățean al statului nostru”, au comunicat reprezentanții Serviciului de Securitate al Ucrainei. Potrivit instituției ucrainene, mitropolitul menține legătura cu Patriarhia de la Moscova și „a împiedicat în mod conștient obținerea independenței canonice a Bisericii ucrainene”.

În reacție, potrivit sursei citate, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a declarat: „Preafericitul mitropolit Onufrie a explicat că deține doar pașaportul de cetățean al Ucrainei. El niciodată nu s-a adresat autorităților altor state în legătură cu obținerea altei cetățenii”.

Sursa citată a menționat că, în primăvara anului 2023, mitropolitul Onufrie a declarat că nu deține pașaport rusesc.

Anterior, jurnaliștii au publicat o investigație conform căreia conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a obținut în anii 2002–2003 pașaport de cetățean al Rusiei. Mitropolitul a explicat că a studiat la Seminarul Teologic din Moscova, la Lavra Sfânta Treime a Sfântului Serghei. După destrămarea URSS, el de facto avea cetățenia Rusiei, dar a dobândit și cetățenia Ucrainei. „Cetățenia rusă mi-a fost prelungită automat, dar nu am fost interesat de ea și nu am folosit-o”, a declarat capul Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Între Ucraina și Rusia existau relații frățești bune. Când aceste relații au început să se deterioreze, mai ales în ultimii 10 ani, am lăsat cetățenia rusă”, a adăugat el.

Menționăm că, până la război, Biserica Ortodoxă Ucraineană aparținea Patriarhiei de la Moscova, iar în mai 2022 a organizat un sobor în urma căruia și-a declarat independența. Totuși, conform sursei citate, discuțiile privind dacă aceasta a devenit cu adevărat independentă de Moscova au continuat. Mulți episcopi și preoți nu au susținut desprinderea Bisericii Ortodoxe Ucrainene de Moscova. Mitropolitul Onufrie a subliniat că s-a pronunțat împotriva războiului și a condamnat agresiunea Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: