Cum va fi împărțită PMAN pe 21 mai? Șor, și PSRM au rezervat piața în aceeași zi cu Adunarea Națională
Full Article 4 minutes read

Cum va fi împărțită PMAN pe 21 mai? Șor, și PSRM au rezervat piața în aceeași zi cu Adunarea Națională

Guvernul Republicii Moldova a transmis notificarea către Primăria Chișinău pentru rezervarea Pieții Mării Adunări Naționale pentru Adunarea Națională „Moldova Europeană”, însă PMAN a fost deja rezervată pentru 21 mai și de Mișcare pentru Popor, de PSRM, dar și de alte organizații. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, spune că pentru a evita anumite incidente vor fi implicate instituțiile de ordine. 

„Autoritățile au demonstrat-o prin intermediul colegilor de la MAI, instituțiile de ordine, care întotdeauna au știut cum să-și facă bine treaba. Respectiv, autoritățile vor avea grijă și de această dată ca toate acțiunile, care au loc într-un mod democratic într-o societate democratică cum este Republica Moldova, să se desfășoare fără încălcări și deranj pentru lumea implicată”, a declarat Daniel Vodă.

Cum va fi împărțită PMAN pe 21 mai? Șor, și PSRM au rezervat piața în aceeași zi cu Adunarea Națională

Cum va fi împărțită PMAN pe 21 mai? Șor, și PSRM au rezervat piața în aceeași zi cu Adunarea Națională

Cum va fi împărțită PMAN pe 21 mai? Șor, și PSRM au rezervat piața în aceeași zi cu Adunarea Națională

Potrivit articolului 11 privind declararea desfăşurării întrunirilor simultane din cadrul Legii nr 26 din 2008 privind întrunirile:

(1) Dacă mai mulţi solicitanţi au depus declaraţii prealabile cu privire la organizarea unor întruniri în acelaşi loc şi în acelaşi timp, organul abilitat al autorităţii administraţiei publice locale organizează o şedinţă, cu participarea tuturor solicitanţilor, pentru a găsi soluţia potrivită privind desfăşurarea tuturor întrunirilor simultane.

(2) Dacă, ţinînd cont de locul desfăşurării şi de numărul preconizat de participanţi la întrunire, participanţii la şedinţă ajung la concluzia că este posibilă desfăşurarea tuturor întrunirilor simultane, se vor da recomandări organizatorilor cu privire la repartizarea spaţiului din locul de organizare a întrunirilor, precum şi indicaţii organelor de poliţie și Inspectoratului General de Carabinieri privind menţinerea ordinii publice.

Modificat prin LP220 din 08.11.18 MO462-466 от 12.12.18 art. 772

(3) În cazul în care, în urma discuţiilor dintre organul abilitat şi organizatorii întrunirilor, se ajunge la concluzia că nu este posibilă desfăşurarea tuturor întrunirilor simultane declarate în locul solicitat şi cu numărul preconizat de participanţi, organul în cauză propune organizatorilor modificarea orei, a locului sau a formei de desfăşurare a întrunirilor. Această propunere se face oral în cadrul şedinţei pentru organizatorii prezenţi şi se trimite în scris, în cel mult 24 de ore de la încheierea şedinţei, celor care nu au participat la ea.

(4) În cazul în care, în urma discuţiilor menţionate la alin.(3), niciunul dintre solicitanţi nu acceptă să modifice ora, locul sau forma de desfăşurare a întrunirii, prioritate la desfăşurarea întrunirii are organizatorul care a depus primul declaraţia prealabilă.

Astfel, dacă solicitanții nu vor ajunge la un numitor comun, PSRM ar putea fi singurul partid căruia i se va permite să-și desfășoare manifestația întrucât au fost primii, care au transmis notificarea către Primărie.

Totodată, Vodă susține că oamenii nu vor fi forțați să participe la Adunarea Națională întrucât fiecare cetățean este liber să aleagă dacă participă sau nu la eveniment.

„Aceste sunt falsuri ordinare. Este o invitație publică lansată de președintă într-o adresare către popor. Nimeni nu impune pe cineva să se alăture unui miting de susținere a unei idei. Judecata de valoare a fiecăruia trebuie să zică dacă persoana participă sau nu la eveniment. Suntem autorități care promovează o agendă europeană și asta înseamnă că libera expresie a acestei voințe trebuie să fie prezentă. Aceste acuzații sunt nefondate, nu au niciun substrat confirmativ și respectiv nu sunt adevărate”, e explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Totodată, Daniel Vodă menționează că va reveni cu informații despre procesul de organizare a Adunării Naționale, însă cu certitudine nu vor fi utilizate resursele administrative.

Amintim că Maia Sandu a anunțat că convoacă, pentru data de 21 mai, Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Președinta a declarat că evenimentul are drept scop ca cetățenii să spună că întregii lumi că sunt europeni, iar UE este calea aleasă de ei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: