(DOC) Găgăuzia sfidează Ministerul Educației? Despre ce vor discuta elevii la prima lecție din noul an școlar
Full Article 3 minutes read

(DOC) Găgăuzia sfidează Ministerul Educației? Despre ce vor discuta elevii la prima lecție din noul an școlar

Autoritățile de la Comrat sfidează din nou Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Potrivit unui ordin al Direcției generale a educației din Găgăuzia, care a intrat în posesia NM, în cadrul primei lecții din noul an școlar, profesorii vor trebui să discute cu elevii despre obținerea statutului de autonomie de către Găgăuzia. Asta deși, anterior, MEC a emis o decizie prin care a dispus ca prima lecție din anul de studii 2024-2025 din toate instituțiile de învățământ general din țară – publice sau private – să fie dedicată subiectului păcii. 

Pe 21 august, Direcția generală a educației a Găgăuziei a emis un ordin cu privire la anul de studii 2024-2025.

Potrivit documentului, în toate instituțiile de învățământ din autonomia găgăuză noul an de studii va începe în data de 2 septembrie.

Tradiționalul careu din școli va începe la ora 08:30. Acesta nu va dura mai mult de 45 de minute, din cauza condițiilor climaterice.

De asemenea, prima lecție din noul an școlar va fi intitulată „Împreună pentru pace: Găgăuzia ca exemplu de soluționare pașnică a conflictelor”. „Se recomandă să se discute cu elevii despre chestiuni referitoare la devenirii Găgăuziei autonomie, care demonstrează un exemplu de soluționare pașnică a conflictelor, despre diversitatea etnică, lingvistică și culturală ca principale componente ale coexistenței găgăuzilor cu toate popoarele, despre cea de-a treizecea aniversare a înființării UTA Găgăuzia”, se arată în document.

(DOC) Găgăuzia sfidează Ministerul Educației? Despre ce vor discuta elevii la prima lecție din noul an școlar

NewsMaker

 

Precizăm că, pe 14 august, Ministerul Educației și Cercetării a emis un ordin prin care a lăsat la discreția fiecărei instituții de învățământ general publice și private din Republica Moldova decizia privind data desfășurării activităților dedicate începerii noului an școlar – 1 sau 2 septembrie. Potrivit aceluiași ordin, prima lecție din noul an de studii trebuie să aibă genericul „Împreună pentru pace”. Pentru organizarea și desfășurarea lecției tematice diriginților le-au fost recomandate resurse didactice dezvoltate cu suportul Consiliului Europei.

***

Nu este prima dată când autoritățile din Găgăuzia nu respectă decizia Ministerului Educației cu privire la activitățile de debut ale noului an de studii. În 2023, MEC a dispus ca prima lecție să fie dedicată subiectului integrării europene. Totuși, autoritățile de la Comrat au dispus ca prima lecție în instituțiile de învățământ general din autonomie să aibă genericul „Republica Moldova și UTA Găgăuzia: trecut, prezent și viitor”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: