(DOC) Igor Dodon, în vizorul ANI: Nu a putut justifica 1,1 mln lei, obținuți în perioada mandatului de președinte
Full Article 2 minutes read

(DOC) Igor Dodon, în vizorul ANI: Nu a putut justifica 1,1 mln lei, obținuți în perioada mandatului de președinte

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, actualmente învinuit și cercetat penal în două cauze penale, pe cel puțin șase capete de acuzare, nu a putut să justifice peste 1,1 milioane de lei obținuți în perioada anilor cât a deținut mandatul de șef de stat.

Inspectorii de integritate au constat „existența unei diferențe substanțiale și deținerea averii cu caracter nejustificat în sumă de 1, 175 457, 16 lei pentru anii fiscali 2017, 2018, 2019 între averea dobândită și veniturile obținute în perioada 23.12.2016 – 19.02.2020 de către Igor Dodon, ex-președinte al R. Moldova și membrii familiei sale”.

Actul de constatare va fi transmis instanței de judecată în vederea dispunerii încasării în folosul statului a valorii averii nejustificate sau a confiscării acesteia.

Astfel, Igor Dodon se decade din dreptul de a exercita funcții publice și de demnitate publică, pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a actului de constatare ori din data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești prin care se confirmă existența averii nejustificate.

După publicarea documentului de ANI, deocamdată, Igor Dodon nu a venit cu o reacție.

***

Fostul președinte figurează într-un dosar penal în care este învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Asta după ce în mai 2020 deputatul Iurie Reniță a publicat un video în care se vede cum Igor Dodon primește o pungă neagră de la fostul politician Vlad Plahotniuc.

Pe 27 iunie curent, Procuratura Generală a anunțat că fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon s-a ales cu încă un dosar. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Igor Dodon pledează nevinovat și califică dosarele deschise pe numele său drept „politice”. Potrivit lui, acuzațiile au fost înaintate „la comandă”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: