(DOC) Comratul vrea spital din bani europeni. Adunarea Populară a Găgăuziei o roagă pe Maia Sandu să intervină
Full Article 3 minutes read

(DOC) Comratul vrea spital din bani europeni. Adunarea Populară a Găgăuziei o roagă pe Maia Sandu să intervină

Președintele Adunării Populare a Găgăuziei Dmitrii Konstantinov i-a adresat președintei țării Maia Sandu o scrisoare, prin care o roagă să intervină pentru deschiderea unui spital de nivel regional în UTA Găgăuzia. La fel, acesta a menționat că, din cauza „atmosferei prea emotive și timpului restrâns” din timpul vizitei recente a șefei statului la Comrat nu s-ar fi reușit dezbaterea subiectelor de importanță majoră pentru locuitorii regiunii. 

UPDATE (11:41) Reprezentanții Președinției au confirmat pentru NM că au primit scrisoarea în data de 14 septembrie și urmează să o examineze.

Știrea inițială

Conducerea Adunării Populare a Găgăuziei a expediat în adresa președintei Maia Sandu o scrisoare cu privire la deschiderea unui spital de nivel regional în municipiul Comrat. Speakerul legislativului local menționează că donatorii europeni planifică să investească în deschiderea unor spitale regionale moderne, iar autoritățile de la Comrat și-ar dori o astfel de instituție publică și în municipiul lor.

„Din păcate, Ministerul Sănătății planifică deschiderea unui spital regional în sudul R. Moldova doar în mun. Cahul. În UTA Găgăuzia, care dispune de 3 spitale regionale și care deservesc nu doar populația din autonomie, ci și din raionalele vecine din sudul țării (Basarabeasca, Cantemir, Cimișlia, Taraclia și chiar Cahul) nu se planifică, cu regret”, menționează Konstantinov în scrisoarea adresată Maiei Sandu.

În context, speakerul Adunării Populare a Găgăuziei o roagă pe șefa statului să intervină pe lângă Guvern.

„Reieșind din cele expuse și ținând cont de atribuțiile constituționale ale președintelui țării noastre, vă rugăm să vă adresați Guvernului Republicii Moldova cu rugămintea de a analiza problema aceasta, de dorit cu întreprinderea unei vizite în autonomia găgăuză, pentru determinarea posibilității deschiderii unui spital regional în capitala UTA Găgăuzia, mun. Comrat”, a conchis Konstantinov.

Subiectul a fost abordat și în cadrul întrevederii din 2 septembrie a Maiei Sandu cu deputații Adunării Populare. Atunci, spiritele au fost încinse la maximum, iar aleșii locali s-au adresat președintei pe tonuri ridicate. Aleșii locali au criticat faptul că Moldova a obținut statutul de țară-candidat la aderarea la UE fără consultare publică și au pledat pentru o apropiere mai mare de Rusia.

La un moment dat, unul dintre deputați a menționat și subiectul deschiderii unui spital la Comrat și a remarcat că „Găgăuzia nu a fost inclusă în acest plan”.

„În UE nu vreți, dar spital de la UE – vreți. Trebuie de decis”, i-a dat replica președinta țării.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: