(DOC) Marian Lupu, acuzat că a sancționat disciplinar o subalternă, pentru că nu i-a răspuns la avansurile sexuale. Reacția Curții de Conturi
Full Article 4 minutes read

(DOC) Marian Lupu, acuzat că a sancționat disciplinar o subalternă, pentru că nu i-a răspuns la avansurile sexuale. Reacția Curții de Conturi

Tatiana Vozian, angajata Curții de Conturi care a candidat la funcția de președinte a instituției, îl acuză pe președintele instituției, Marian Lupu, de „avansuri sexuale” și că i-ar fi „pătat reputația” prin aplicarea „mustrării aspre” pe motiv că nu ar fi respectat Codul Etic al instituției”. De cealaltă parte, Marian Lupu respinge acuzațiile. Într-o declarație publicată pe site-ul instituției, Tatiana Vozian este acuzată că ar fi avut un comportament „agresiv” și că anume din acest motiv a fost sancționată disciplinar.

Șefa Direcției generale metodologie, planificare și raportare din cadrul Curții de Conturi, Tatiana Vozian, a fost sancționată disciplinar cu „mustrare aspră”. Un ordin în acest sens a fost semnat de către președintele instituției, Marian Lupu. Vozian susține că în spatele sancțiunii ar fi, de fapt, nedorința sa de a răspunde la avansurile lui Lupu.

Ce se întîmplă cu femeile lidere la Curtea de Conturi care nu se supun condițiilor și nu acceptă avansurile sexuale ale lui Lupu? Eu, unica femeie angajată la Curtea de Conturi care am candidat la funcția de membru al Curții, de când Lupu e președinte, refuzând avansurile lui, m-am pomenit în situația în care mi-a fost fabricat dosar intern privind nerespectarea normelor de conduită a Curții de Conturi. Subemanciparea mea ca femeie lider cu o reputație ireproșabilă din partea lui Marian Lupu este determinată de refuzul meu de a-i accepta condițiile pentru a fi recunoscută ca membră a echipei lui”, a scris Tatiana Vozian pe pagina sa de Facebook.

Angajata Curții de Conturi susține că sancțiunea disciplinară ar fi fost aplicată pentru a o împiedica să avanseze din punct de vedere profesional.

„Lupu nu e deranjat de natura unor relații amoroase dintre unii colegi la Curtea de Conturi, ba mai mult le aranjează deplasări de serviciu peste hotarele țării și îi motivează financiar prin cumul de funcții. Descurajarea unor astfel comportamente s-a finalizat cu aplicarea mie a ,,mustrării aspre” și pătarea reputației mele profesionale, pentru a nu putea avansa în carieră, inclusiv în funcția de președinte al Curții de Conturi. Acestea sunt metodele transpuse la Curtea de Conturi dintr-un regim oligarhic și dictatorial din care provine Marian Lupu, pentru a-și asigura funcția de președinte al Curții de Conturi a Republicii Moldova”, a conchis Vozian.

(DOC) Marian Lupu, acuzat că a sancționat disciplinar o subalternă, pentru că nu i-a răspuns la avansurile sexuale. Reacția Curții de Conturi

Tatiana Vozian/Facebook

(DOC) Marian Lupu, acuzat că a sancționat disciplinar o subalternă, pentru că nu i-a răspuns la avansurile sexuale. Reacția Curții de Conturi

Tatiana Vozian/Facebook

Reacția Curții de Conturi

În replică, Curtea de Conturi susține că s-ar încerca „ducerea în eroare a opiniei publice”, iar declarațiile menționate ar fi „calomnii și insinuări, care denigrează imaginea persoanei cu demnitate publică și aduc prejudiciu imaginii instituției și a întregului colectiv”.

Declarațiile calomnioase au fost previzibile și au fot enunțate îndată după informarea angajatei despre decizia Comisiei de disciplină a Curții de Conturi.  (…) Comisia de disciplină a examinat sesizările parvenite de la angajații din subordinea persoanei menționate, aceasta fiind învinuită de comportament abuziv cu încălcarea normelor etice. În contextul examinării sesizărilor depuse, dosarul a fost probat, iar persoanei învinuite i-a fost oferit pe deplin dreptul la apărare. De menționat că angajata a pornit acțiuni de intimidare a unui grup de angajați ai Curții de Conturi, care au fost intervievați de Comisia de disciplină, în contextul examinării dosarului. De asemenea, au fost supuși intimidărilor și unii membri ai Comisiei de disciplină, fapt care a culminat cu tentativa de intimidare a președintelui Curții de Conturi”, se arată în declarația instituției.

Mai mult, potrivit conducerii instituției, declarației Tatianei Vozian reprezintă „acțiuni calomnioase și denigratoare” față de unii angajați ai Curții de Conturi, cât și tentative de prejudiciere a imaginii instituției, per general.

Este regretabil faptul că angajata instituției cu funcție de manager și care se declară drept lider a eșuat în aplanarea conflictelor din cadrul subdiviziunii pe care o conduce, adoptând un comportament agresiv, fapt care a condus la aplicarea sancțiunii disciplinare”, a conchis conducerea instituției.       

Amintim că Marian Lupu, în trecut președinte a Partidului Democrat din Moldova (PDM) și președinte a Parlamentului, a fost numit în funcția de președinte a Curții de Conturi în februarie 2019.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: