DOC Mașină veche de 17 ani și salariu de 20 mii pe lună. Averea lui Lilian Carp, candidatul PAS la funcția de primar al capitalei
Full Article 3 minutes read

DOC Mașină veche de 17 ani și salariu de 20 mii pe lună. Averea lui Lilian Carp, candidatul PAS la funcția de primar al capitalei

Deputatul Lilian Carp a fost propus de către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la funcția de primar al capitalei. Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2022, a primit din cadrul Secretariatului Parlamentului RM un salariu de 247 621 lei, adică 20 635 lei lunar.

Potrivit documentului publicat pe site-ul Autorității Naționale de Integritate, soția lui Lilian Carp a beneficiat de un salariu de 172 631 lei în calitate de profesoară la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS), adică 14 385 lei lunar.

Totodată, Carp, paralel cu funcția de deputat, mai predă USEFS, unde a ridicat un salariu anual de 79 890 lei.

Familia Carp deține un apartament de 90 de metri pătrați, în valoare de 579 685 lei, care a fost procurat prin programul de asigurare a profesorilor de la USEFS.

De asemenea, în anul 2021, Lilian Carp și-a procurat un Volkswagen Passat din 2006 cu 100 000 de lei.

Soția deputatului deține patru conturi bancare cu peste 67 de mii de lei pe ele.

Lilian Carp este istoric, lector universitar și are experiența administrativă. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, unde a mai făcut masteratul și doctoratul, dar profesional s-a dedicat Universității de Stat de Educaţie Fizică şi Sport, unde e lector universitar din 2002. În paralel a fost și președinte al Federaţiei Moldovenești de Polo pe Apă.

Potrivit Rise, între 2009-2014 a fost șeful Cabinetului Primarului General al municipiului Chișinău, care, la acel moment, era Dorin Chirtoacă, vicepreședintele Partidului Liberal (PL), formațiune la care Carp era membru din 2006. Mai târziu însuși Carp a devenit vicepreședinte al PL și șef al Organizației teritoriale Strășeni a formațiunii.

La parlamentarele din noiembrie 2014 a candidat pe locul 10 în lista PL și a ajuns deputat, dar, spre finalul mandatului, s-a distanțat de liberali. Deja la scrutinul parlamentar din februarie 2019, a fost reprezentantul Blocului electoral ACUM pe Circumscripția nr. 21 – Criuleni, câștigând competiția electorală la limită în fața candidatului democrat Veaceslav Burlac.

Și-a păstrat fotoliul de deputat și după alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, când a candidat pe poziția a zecea în lista PAS. A devenit președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, fiind responsabil de promovarea cadrului legislativ necesar pentru protejarea independenței și securității Republicii Moldova.

***

Precizăm că alegerile locale generale urmează să se desfășoare în această toamnă. Data exactă nu a fost stabilită, însă sunt luate în calcul datele de 29 octombrie sau 5 noiembrie.

Anterior, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor Igor Dodon declara că „în alegerile din această toamnă, bătălia de bază va fi între PSRM și partidul de guvernare al Maiei Sandu”. Pe 23 mai, socialistul Vlad Batrîncea a spus că Partidul Socialiștilor își va anunța candidatul la funcția de primar al Chișinăului în următoarele săptămâni. „Este domnul Dodon și eu”, a menționat el, referindu-se la candidații examinați de partid.

Primarul actual al capitalei Ion Ceban a anunțat deja că va candida pentru al doilea mandat. Acesta a devenit primar al capitalei în timp ce era membru al PSRM. Ulterior, acesta și-a suspendat statutul și a precizat că va fi primar independent de forțele politice. Pe 17 ianuarie 2023, Ceban și-a înregistrat propriul partid – Mișcarea Alternativa Națională.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: