(DOC) Putin a anulat un decret din 2012 prin care recunoștea suveranitatea Republicii Moldova în problema Transnistriei
Full Article 3 minutes read

(DOC) Putin a anulat un decret din 2012 prin care recunoștea suveranitatea Republicii Moldova în problema Transnistriei

Vladimir Putin a semnat un decret de anulare a unui document din 2012, care se referea la politica externă a Rusiei, scrie Meduza. Una dintre prevederile documentului stipula că „Federația Rusă va căuta soluționarea problemei transnistrene, având la bază respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității Republicii Moldova, prin acordarea statutului special Transnistriei”.

În prima zi a noului mandat de președinte al Federației Ruse, început în 2012, Putin a semnat decretul care trasa direcțiile de politică externă și relații internaționale, scrie Digi24.

Ce prevedea acesta în privința Transnistriei: ”Pentru a implementa în mod consecvent politica externă a Federației Ruse, care face posibilă asigurarea intereselor sale naționale pe baza principiilor pragmatismului, deschiderii și abordării multi-vectorale în contextul formării unui nou sistem policentric de relații internaționale, decid:

1. Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, împreună cu alte organisme executive federale:

d) în relațiile cu statele membre ale Comunității Statelor Independente: să continue participarea activă la căutarea modalităților de soluționare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei”.

Anularea acestei prevederi ar însemna ca Federația Rusă nu mai respectă suveranitatea, integritatea teritorială și statutul neutru al Republicii Moldova în privința problemei transnistrene.

Așa zisa Republică Moldovenească Nistreană se află sub controlul direct al Federației Ruse. Pe teritoriul ei se află câteva mii de soldați ruși și cel mai mare depozit de muniție din estul Europei, la Cobasna.

Încă de la începutul războiului din Ucraina, aliații occidentali au luat în calcul scenariul prin care Putin să folosească Transnistria și forțele militare staționate acolo pentru a deschide un nou front în Vestul Ucrainei.

În ultima săptămână, însă, Maia Sandu și Vladimir Zelensky au vorbit deschis despre un plan de preluare a puterii de la Chișinău de către Kremlin, printr-o lovitură de stat.

Președintele Ucrainei a revenit chiar asupra subiectului, vorbind despre dorința Rusiei de a folosi Aeroportul Internațional Chișinău pentru operațiunile din Ucraina.

Putin a semnat decretul de marți imediat după discursul de peste o oră și jumătate în  care a acuzat Occidentul că este vinovat pentru războiul din Ucraina și a încercat să-i motiveze și să-i mobilizeze pe ruși pentru susținerea participării la conflict.

„În scopul asigurării intereselor naționale ale Federației Ruse și în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale, decid: 

-Se anulează decretul 605/2012 privind măsurile necesare pentru realizarea strategiei de politică externă a Federației Ruse

-Prezentul decret intră în vigoare la data semnării”, se arată în actul semnat de Putin.
(DOC) Putin a anulat un decret din 2012 prin care recunoștea suveranitatea Republicii Moldova în problema Transnistriei


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: