Dodon amenință că va boicota alegerile prezidențiale, dacă Stoianoglo nu va fi lăsat să candideze la funcția de președinte
Full Article 2 minutes read

Dodon amenință că va boicota alegerile prezidențiale, dacă Stoianoglo nu va fi lăsat să candideze la funcția de președinte

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că va boicota alegerile prezidențiale din toamnă și va îndemna cetățenii să nu participe nici la referendumul din 20 octombrie, în cazul în care candidatul Alexandr Stoianoglo, susținut de socialiști, va fi exclus din cursă. Dodon a făcut declarația în cadrul ediției din 8 iulie a emisiunii ”Puterea a Patra” de la N4.

Întrebat de moderatorul emisiunii dacă există certitudinea ca fostul procuror-general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, va fi înregistrat în cursa electorală, în contextul în care acesta este vizat în mai multe dosare penale, Igor Dodon s-a arătat gata să boicoteze exercițiul electoral.

„Pun o întrebare către toți cetățenii: care este sensul alegerilor daca principalul concurent, potențialul candidat al opoziției este scos din campanie. Noi vom boicota alegerile. Și cred că majoritatea alegătorilor vor boicota alegerilor. Mai puțin de o treime dintre alegători se vor prezenta la alegeri și la referendum”, a declarat Dodon.

Dodon a adăugat că, în cazul în care Stoianoglo va fi exclus din campanie, va încerca să convingă cetățenii să nu participe deloc la alegeri pe 20 octombr.

„Facem o campanie națională în acest sens. Credeți că nu vom reuși?”, a mai menționat liderul socialiștilor.

Pe 8 iulie, liderul socialiștilor Igor Dodon a anunțat că formațiunea pe care o conduce nu va înainta un candidat partinic la aceste alegeri prezidențiale și că îl va susține pe ex-procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

***

Stoianoglo a fost numit în funcția de procuror general în noiembrie 2019, pe un mandat de 7 ani. În seara de 5 octombrie 2021, la câteva luni după revenirea PAS la guvernare, Alexandr Stoianoglo a fost reținut chiar în biroul său de la Procuratura Generală și cercetat penal pentru abuz în serviciu, corupere pasivă, depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în declarații.

Pe 24 octombrie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a publicat o decizie din care rezultă că fostului procuror general i-a fost încălcat dreptul la acces la justiție. CtEDO a stabilit că Moldova trebuie să plătească lui Stoianoglo 3 600 euro drept despăgubire prejudiciului moral cauzat. De menționat că Stoianoglo a cerut despăgubiri de 20 de mii de euro.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.




Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: