Dodon avertizează că ar putea chema oamenii la proteste, pentru „a păstra pacea în țară”
Full Article 2 minutes read

Dodon avertizează că ar putea chema oamenii la proteste, pentru „a păstra pacea în țară”

Igor Dodon a declarat că ar putea chema oamenii în stradă, pentru „a păstra pacea în țară” și a nu permite acutizarea conflictului cu regiunea transnistreană. În cadrul platformei online „Președintele Igor Dodon răspunde” din 27 noiembrie, acesta s-a referit la unele declarații făcute de președintele ales al țării, Maia Sandu. 

„Au fost unele declarații puțin spus neclare din partea noului președinte față de Federația Rusă, față de Transnistria”, a menționat Dodon.

Președintele în exercițiu a avertizat că ar putea organiza proteste.

„Sunt deseori întrebat: „Noi vom permite să ajungem din nou la situația din anii 90, când liderii țării, la Chișinău, lansau lozinci de genul „Cemodan, Vokzal, Rossia”? (Valiza, gara, Rusia, NM) Vreau să vă asigur că nu vom permite acest lucru. În primul rând, într-o țară parlamentară, președintele poate face diverse declarații, însă poate influența situația doar dacă dispune de susținere în parlament și guvern. (…) Dacă va fi nevoie, la momentul potrivit, vă voi chema să ieșim în stradă pentru a apăra pacea care este la noi în țară și nu vom permite nimănui să distrugă asta”, a declarat Dodon.

Igor Dodon a amintit că socialiștii au lansat, recent, mai multe inițiative legislative – eliminarea restricțiilor pentru presa din Rusia, precum și legea cu privire la funcționarea limbilor (proiectul de lege privind statului limbii ruse), precum și un pachet de legi care se referă la Găgăuzia.

„M-a întrebat cineva de ce nu am făcut asta acum un an. Pentru că ultimul an am fost în coaliție cu PDM și am avut o înțelegere care prevedea că niciuna dintre părți nu va propune inițiative legislative cu care cealaltă parte nu este de acord. Acum nu suntem în coaliție, avem 37 de deputați și cred că putem convinge și alți deputați să susțină aceste legi”, a explicat președintele în exercițiu.

***

Reacția vine după ce Maia Sandu a declarat, recent, că este convinsă că într-o zi va apărea posibilitatea pentru reunificarea Moldovei. Aceasta a menționat că soluția trebuie să fie pașnică. De asemenea, aceasta a pledat în repetate rânduri pentru retragerea militarilor ruși de pe teritoriul Moldovei și s-a pronunțat împotriva federalizării Transnistriei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: