Dodon, despre prezidențiale: La inițiativa Natașei Morari, am discutat cu șase potențiali candidați
Full Article 3 minutes read

Dodon, despre prezidențiale: La inițiativa Natașei Morari, am discutat cu șase potențiali candidați

Mai mulți lideri ai unor partide de opoziție au avut o întrevedere pentru a discuta posibilitatea propunerii unui candidat unic la alegerile prezidențiale. Declarația a fost făcută de către Igor Dodon, pe 17 mai. Liderul Partidului Socialiștilor (PSRM) nu a dezvăluit cine a participat la întâlnire, însă a precizat că aceasta a avut loc la inițiativa jurnalistei Natalia Morari.

„La inițiativa Natașei Morari, săptămâna aceasta am avut o întrevedere. Apropo, în această dimineață a fost la mine în birou, am discutat în continuare. Am discutat cu șase potențiali candidați sau lideri ai opoziției despre ce facem la prezidențiale și în general în toamna acestui an. În primul rând și ce este esențial – dialog între mulți reprezentanți ai opoziției, cu viziuni diferite ideologice, geopolitice – există. Noi discutăm în sânul opoziției despre o strategie comună la alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă”, a declarat Dodon în cadrul vlogului său de pe YouTube.

Dodon pledează pentru un candidat unic din primul tur, care să nu fie membru al unui partid.

„I-am spus Natașei Morari în această dimineață și la întâlnirea cu liderii opoziției: PSRM și liderul acestuia este gata să susțină un candidat înaintat care nu este lider sau membru al unui partid. Problema nu este în noi. Noi am vorbit de Stoianoglo. Dacă nu vă place, înaintați voi pe cineva. Mă adresez către restul – înaintați o candidatură. Candidat unic în primul tur, lider al unui partid politic, nu poate fi, pentru că alte partide nu vor susține. Poate fi doar o persoană apolitică”, adăugat Dodon.

Socialistul a precizat că decizia trebuie luată până la finalul lunii mai.: „Sau am găsit un candidat unic, sau fiecare partid cu candidatul său și candidat unic va fi în turul doi. PSRM susține orice variantă, prioritar – candidat unic”.

În ceea ce privește referendumul pentru integrare europeană, Igor Dodon a l-a calificat drept „un instrument ilegal, pentru ca Maia Sandu să obțină mai multe voturi”.

***

Alegerile prezidențiale se vor desfășura pe 20 octombrie. Concomitent, se va desfășura și un referendum, în cadrul căruia cetățenii Republicii Moldova vor fi întrebați dacă susțin aderarea țării la Uniunea Europeană.

Printre cei care au anunțat deja oficial că vor candida se numără:

– Maia Sandu (actuala președintă a țării)
– Tudor Ulianovschi (ex-ministru de externe în guvernul Filip)
– Andrei Năstase (fondatorul Platformei DA, ex-ministru de interne)

Printre cei care au declarat că iau în considerare posibilitatea de a candida la funcția de șef al statului, însă nu au luat o decizie finală se numără:

– Ion Chicu (președintele PDCM, ex-premier)
– Renato Usatîi (liderul „Partidului Nostru”, ex-primar de Bălți)
– Ion Ceban (liderul MAN, primar de Chișinău)


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: