Doi tineri inventatori din Moldova au obținut aurul în SUA: o universitate din New York le-a oferit o bursă 
Full Article 3 minutes read

Doi tineri inventatori din Moldova au obținut aurul în SUA: o universitate din New York le-a oferit o bursă 

Doi tineri inventatori din Moldova au obținut medalia de aur, la concursul internațional de invenții Genius. Anterior, tinerii s-au calificat în marea finală internațională a concursului, care a avut loc la Universitatea Rochester în SUA. La acel moment, Universitatea Rochester le-a oferit deja o bursă parțială dacă vor dori să studieze în cadrul instituției. Acum, cu un loc pe podiumul finalei, bursa tinerilor a devenit și mai mare. Precizările au fost făcute de de tatăl unuia dintre tineri. 

Tatăl unuia dintre tinerii inventatori a scris pe o rețea de socializare că fiul său Gabriel și prietenul lui Valeriu au participat la concursul internațional de invenții Genius. Tinerii s-au calificat în marea finală internațională, care a avut loc la Universitatea Rochester din statul New York, SUA.

„Universitatea Rochester le-a oferit deja o bursă parțială dacă vor să studieze la ei (dacă iau loc pe podium în finala, bursa devine și mai mare)”, a scris bărbatul pe o rețea de socializare pe 12 iunie.

Iar în seara zilei de 15 iunie, el a anunțat că „cei doi tineri inventatori din Moldova au luat medalia de AUR”.

„Ieri seară au fost anunțate rezultatele, spuneam ca însăși performanța de a fi ajuns în finală era admirabilă, dar juriul a apreciat proiectul din Moldova cu medalia de AUR, totuși – acea invenție a lor de extragere autonomă a apei din aer, care funcționează cu energie solară prin panouri fotovoltatice ajustabile, cu baterie LFP pentru stocare surplus, care poate fi pusă oriunde în câmp și poate produce 15 litri de apă mineralizată potabilă pe zi la scară mică sau tone de apă pe zi pentru irigare în agricultură la scară mare. Acești tineri din Moldova au fost ascultați aici, juriul de aici chiar s-a uitat în cifre, parametri, impact real din lumea reală, costuri de producție, experiența lor de concepere a produsului și ce beneficiu aduce invenția pentru rezolvarea a două probleme majore globale – apa potabilă și alimentele. Le-au dat întrebări profunde, ca de la ingineri la ingineri. Și la urmă au oferit echipei din Moldova medalia de aur la acest concurs prestigios”, a comunicat bărbatul.

Actualizare: Potrivit site-ului competiției, invenția lui Gabriel Toma a câștigat o medalie de aur la secțiunea „Știință”. Cel de-al doilea tânăr, despre care a vorbit tatăl Gabriel, nu a fost menționat de organizatorii concursului. Câștigătorului medaliei de aur i se oferă o bursă în valoare de 20 mii de dolari. Iar finaliștilor competiției li se oferă o bursă în valoare de 10 mii dolari. 

Doi tineri inventatori din Moldova au obținut aurul în SUA: o universitate din New York le-a oferit o bursă 

Facebook/Ilie Toma

Doi tineri inventatori din Moldova au obținut aurul în SUA: o universitate din New York le-a oferit o bursă 

Facebook/Ilie Toma


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: