Dorin Damir rămâne în Penitenciarul nr. 13 pentru încă cel puțin 30 de zile
Full Article 3 minutes read

Dorin Damir rămâne în Penitenciarul nr. 13 pentru încă cel puțin 30 de zile

Șeful Asociației FEA Moldova Dorin Damir rămâne în arest. Judecătoria Ciocana a prelungit termenul de arest preventiv cu 30 de zile. Informația a fost confirmată pentru NM de către procurorul de caz Dumitru Răileanu. Damir este acuzat de abuz în serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.

În cadrul ședinței din 2 septembrie, Judecătoria Chișinău cu sediul Ciocana a examinat demersul procurorilor privind prelungirea arestului lui Damir cu 30 de zile. De asemenea, judecătorii au examinat demersul privind prelungirea termenului de arest în cazul lui Vladimir Cojocaru, șeful poliției din Bălți. Și în acest caz, solicitarea procurorilor a fost admisă.

Amintim că Dorin Damir a fost reținut pe 5 iulie 2021, în aceeași zi cu șeful IP Bălți Vladimir Cojocaru și cu un inspector al Poliției de Frontieră, al cărui nume nu a fost făcut public.

Potrivit procurorilor, în 2017, Cojocaru, care conducea în acea perioadă Direcția nr.5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al Poliției i-ar fi făcut rost lui Damir (un apropiat de-al ex-președintelui PDM Vladimir Plahotniuc) o legitimație în calitate de ofițer superior, care lucrează sub acoperire. De asemenea, lui Damir i-a fost dat pseudonimul HOLRIO. Pentru a acoperi infracțiunea, Cojocaru a secretizat documentele respective.

De asemenea, potrivit acuzării, deși Damir nu avea permisiune de acces la secrete de stat, Cojocaru și subalternii săi i-au arătat documente secrete și au dezvăluit anumite informații confidențiale despre activitatea lor.

În 2018, Damir a obținut documente noi cu numele Dumitru Busuioc, sub pretextul că ar desfășura o investigație sub acoperire. Potrivit procurorilor, Damir a utilizat actele de identitate în scopuri personale. Astfel, în iunie 2018, acesta a zburat la Kiev, deși acțiunile sale nu ar fi avut nicio legătură cu presupusa sa activitate în cadrul poliției.

Pe 7 iulie, Judecătoria Ciocana a dispus plasarea lui Dorin Damir și a altor doi figuranți în arest preventiv. Pe 1 august, în același dosar a fost plasat în arest Alexandru Pînzari, care în acea perioadă deținea funcția de șef al Inspectoratului General al Poliției. Potrivit procurorului de caz, Pînzari a avut „un rol-cheie” în acest dosar. Pe 25 august, prin decizia magistraților, Pînzari a fost plasat în arest la domiciliu. Acesta se declară nevinovat și califică acuzațiile drept răfuială politică.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: