Dosarele de finanțare ilegală și spălare de bani: din totalul a 5 persoane reținute la Comrat, 4 au fost plasate în arest 
Full Article 3 minutes read

Dosarele de finanțare ilegală și spălare de bani: din totalul a 5 persoane reținute la Comrat, 4 au fost plasate în arest 

Patru din cele cinci persoane reținute la Comrat au fost plasate în arest. În privința celei de-a 5-a persoane s-a dispus aplicarea controlului judiciar. Decizia a fost luată de Judecătoria mun. Cahul. Menționăm, cele cinci persoane au fost reținute pe 1 octombrie în dosare de finanțare ilegală a unei formațiuni politice, spălare de bani și falsificarea rapoartelor financiare. Potrivit oamenilor legii, persoanele sunt vizate inclusiv în mobilizarea cetățenilor la proteste, contra bani. 

Centrul Național Anticorupție a anunțat că patru dintre cele cinci persoane, reținute pe 1 octombrie – în dosare de finanțare ilegală a unei formațiuni politice, spălare de bani și falsificarea rapoartelor financiare, au fost arestate preventiv pentru 25 de zile.

Decizia a fost luată de Judecătoria mun. Cahul. Aceasta a dispus, de asemenea, aplicarea controlului judiciar pe un termen de 60 de zile în privința celei de-a 5-a persoane.

Menționăm că în cazul liberării provizorii sub control judiciar, persoana trebuie să respecte una sau mai multe din următoarele obligaţii: să nu părăsească localitatea unde îşi are domiciliul decât în condiţiile stabilite de către judecătorul de instrucţie sau, după caz, de către instanţă; să comunice organului de urmărire penală sau, după caz, instanţei de judecată orice schimbare de domiciliu; să nu meargă în locuri anume stabilite; să se prezinte la organul de urmărire penală sau, după caz, la instanţa de judecată ori de cîte ori este citată; să nu intre în legătură cu anumite persoane; să nu săvârşească acţiuni de natură să împiedice aflarea adevărului în procesul penal; să nu conducă autovehicule, să nu exercite o profesie de natura aceleia de care s-a folosit la săvârşirea infracţiunii; să predea paşaportul judecătorului de instrucţie sau instanţei de judecată.

***

Pe 1 octombrie, la Comrat, au fost efectuate peste 50 de percheziții. Acțiunile au avut loc în cauza penală pornită „pe fapte de spălare de bani, falsificarea rapoartelor financiare și finanțarea ilegală a unui partid politic”. Cinci persoane erau reținute. Ar fi mobilizat cetățenii la proteste, contra bani. Ofițerii CNA și procurorii au documentat și „plata suplimentelor la pensii și la salarii pentru unii bugetari prin intermediul aplicației „ПСБ” a Băncii din Federația Rusă „Promsviazibank””. Detalii AICI. Menționăm că în august 2024, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a ordonat furnizorilor de internet să blocheze site-urile băncii rusești „Promsviazibank”. Prin intermediul acesteia erau transferate lunar, pensionarilor și bugetarilor din Găgăuzia, „adaosurile” lui Șor în valoare de 2 mii de lei. Detalii AICI.

Centrul Național Anticorupție a prezentat fragmente audio – din dosarele pornite pe finanțarea ilegală a partidelor politice, spălare de bani și falsificarea rapoartelor financiare – urmare a perchezițiilor și reținerilor de la Comrat. „Se spune că dacă va câștiga, ea (nota red. Maia Sandu) va închide și universitatea noastră”, „Doamne, dă-i puteri lui Putin ca să ia Odesa și pe noi”, „celor care au rămas cu noi în echipă, le va veni pe card pentru septembrie, ianuarie, februarie, martie” și 200 de lei „pentru mitingul de la întâlnirea lui Blinken” – sunt doar câteva fragmente din înregistrările audio publicate de CNA. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: