Dosarul „Șor” ar putea avea în curând o finalitate. Șefa Procuraturii Anticorupție: „Cred că va fi sentința finală”
Full Article 3 minutes read

Dosarul „Șor” ar putea avea în curând o finalitate. Șefa Procuraturii Anticorupție: „Cred că va fi sentința finală”

Dosarul „Șor” ar putea avea în curând o finalitate, a declarat șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, pe 24 octombrie, în cadrul emisiunii  „În profunzime” de ProTV. Dragalina a precizat că dosarul lui Șor este examinat de magistrații Curții de Apel (CA), iar judecătorii au recepționat aproape toate demersurile necesare din partea procurorilor, dar și a avocaților. În context, Dragalin a spus că CA ar putea pronunța sentința finală.

„Dosarul merge, avem două ședințe una pe 26 octombrie și una pe 28 octombrie. Acum parcă lucrurile se mișcă și sperăm să ajungem la o decizie a Curții de Apel. Cred că asta va fi sentința finală. Dacă este o sentință de condamnare, procurorii o să solicităm confiscarea bunurilor, și în al doilea rând – extrădarea. Noi avem puse sechestre pe bunuri care aparțin lui Ilan Șor”, a menționat Dragalin.

În cazul în care Șor va fi găsit vinovat, atunci va fi inițiat procesul de extrădare. Dar, dacă Israelul consideră că nu există temei pentru extrădare, atunci organele abilitate vor recurge la confiscarea banilor.

„Dacă aceasta va fi decizia statului Israel, nu cred că o să putem noi schimba ceva. În acest caz noi ne vom ocupa cu confiscarea banilor. Eu personal cred că cetățenii noștri din Moldova, clar că ar vrea ca persoanele responsabile să fie trase la răspundere,  dar dacă noi reușim ca instituție să confiscăm sume mari de bani, eu cred că cetățenii noștri o să simtă asta mai mult, decât simbolul că o persoană a ajuns în închisoare”, a afirmat Dragalin.

***

Dosarul lui Ilan Șor s-a aflat pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018, iar de atunci au fost amânate zeci de ședințe de judecată. În 2017, ex-primarul de Orhei, a fost condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare în penitenciar de tip semi-închis, fiind învinuit că ar fi obținut bani de la Banca de Economii, pe care le-ar fi spălat ulterior, prin firme off-shor.

Pe  20 august, Curtea Supremă de Justiție a emis o încheiere irevocabilă, prin care dosarul lui Ilan Șor a fost strămutat la Curtea de Apel Chișinău, de la Curtea de Apel Cahul. Totodată, a fost menținută masura preventivă – arestul în privința lui Ilan Șor și anunțarea în căutare.

Între timp, Ilan Șor a părăsit Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a ajuns în opoziție parlamentară. Peste o lună, acesta a fost anunțat în urmărire internațională. Conform unor informații neoficiale, acesta s-ar afla în Israel.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: