Dumbrăveanu o contrazice pe Sandu. Câți bani a prevăzut fostul guvern pentru vaccinuri și de ce suma este insuficientă?
Full Article 3 minutes read

Dumbrăveanu o contrazice pe Sandu. Câți bani a prevăzut fostul guvern pentru vaccinuri și de ce suma este insuficientă?

Fostul ministru al Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a venit cu o reacție după ce, în ajun, președinta țării a declarat că guvernul precedent nu a prevăzut bani în bugetul pentru anul 2021 pentru achiziționarea vaccinurilor anti-Covid. Aceasta a publicat mai multe documente, din care reiese că executivul Chicu a prevăzut resurse financiare în acest scop. Totuși, din calculele NM, banii alocați ar fi suficienți pentru imunizarea a numai 62 de mii de persoane.

Ce a spus Maia Sandu?

În cadrul briefingului de presă din 23 februarie, șefa statului s-a referit și la situația pandemică din țară. Aceasta a atras atenția că guvernul precedent nu a prevăzut bani în buget pentru cumpărarea vaccinurilor anti-COVID:

„Nu îi cred atunci când spun că vor susține un guvern care să ajute oamenii să depășească criza pandemică și economică. Dacă voiau asta cu adevărat, ar fi alocat bani în bugetul de stat pentru cumpărarea vaccinului. Vă amintesc că bugetul pentru 2021, în care nu a fost pus niciun leu pentru cumpărarea vaccinului, a fost aprobat de PSRM și grupul Șor. Vă amintesc că guvernul care nu a făcut niciun demers pentru obținerea vaccinului e guvernul PSRM”.

Cum răspunde fostul ministru al Sănătății?

Viorica Dumbrăveanu a venit cu o reacție pa pagina sa de Facebook. Aceasta a publicat câteva documente care demonstrează că fostul executiv, în frunte cu Ion Chicu, a prevăzut 15 mln de lei pentru cumpărarea vaccinurilor anti-Covid.

„Generalizând, pentru cei care NU cunosc și nici NU doresc să cunoască că, la moment, există în fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală cel puțin 15,0 mln. lei ( 5,0 mln. din fondul de profilaxie și 10,0 mln. din fondul de rezervă al CNAM) disponibile pentru achiziționarea vaccinului anti COVID. (…) Suplimentar, la necesitate, pot fi alocate resurse financiare din fondul de intervenție (116321,3 mii lei), precum și din fondul rezervă al Guvernului (161500,0 mii lei)”, a argumentat aceasta.

❗❗❗Sursele de finanțare a vaccinului împotriva COVID-19!

În ultimul timp, se observă o intensificare a acțiunilor de…

Publicată de Viorica Dumbrăveanu pe Miercuri, 24 februarie 2021

Câte vaccinuri anti-COVID putem cumpăra cu 15 mln de lei?

Recent, epidemiologul Alexei Ceban din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a precizat că, potrivit acordului prealabil cu reprezentanții platformei COVAX, prețul pentru o doză de vaccin, cu reducere, ar ajunge la $7 (circa 122 de lei). Prețul ar putea, însă, crește ușor sau s-ar putea diminua. Astfel, reieșind din datele preliminare, din suma de 15 mln de lei, prevăzute de guvern, ar putea fi achiziționate 122 de mii de doze de vaccinuri.

Prin urmare, banii sunt suficienți pentru puțin peste 61 de mii de persoane, întrucât fiecare pacient va avea nevoie de două doze.

Totodată, reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat pentru NM că, pentru estimarea numărului de vaccinuri necesare, s-a luat în calcul populația de 3,5 mln de persoane (inclusiv Transnistria).

Conform datelor Ministerului Sănătății, până la 24 februarie, în Republica Moldova, bilanțul îmbolnăvirilor cu COVID-19 a trecut de 180 de mii. În același timp, numărul deceselor a ajuns la 3846.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: