Dumitru Diacov, din nou în vizorul Autorității Naționale de Integritate. A deținut o funcție incompatibilă cu cea de deputat (DOC)
Full Article 2 minutes read

Dumitru Diacov, din nou în vizorul Autorității Naționale de Integritate. A deținut o funcție incompatibilă cu cea de deputat (DOC)

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele fostului deputat din Parlamentul Republicii Moldova Dumitru Diacov. Acesta ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilităților, nedeclarând faptul că, pe durata mandatului de demnitate publică, a deținut și funcția de președinte al unei fundații.

Controlul pe numele subiectului a fost inițiat în baza unei sesizări, la începutul anului 2021. Inspectorul de integritate Olga Vizitiu a constatat că, în timp ce își exercita mandatul de demnitate publică, în anul 2017, președintele de onoare al Partidului Democrat a obținut și calitatea de președinte al unei fundații. Deși a avut la dispoziție până la 30 de zile pentru a renunța la funcția incompatibilă, conform răspunsului oferit de comisia parlamentară numiri și imunități, Diacov nu a depus o cerere pentru soluționarea situației.

Același lucru s-a întâmplat și în următorul mandat de deputat, obținut în anul anul 2019. Mai mult decât atât, inspectorul de integritate a intrat în posesia unor acte prin care se confirmă că ex-parlamentarul și-a exercitat atribuțiile de conducător al fundației. Mai exact, în perioada 2018- 2020, a semnat mai multe acte în interesul fundației cu instituțiile bancare, ordine interne, rapoarte de activitate, precum și a avut mai multe participări în cadrul ședințelor fundației.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, fostul deputat a confirmat deținerea acestei funcții, însă a invocat faptul că nu are contracte individuale de muncă cu această fundație, nu are angajați și salariați, iar activitatea și implicarea în cadrul fundației este una voluntară. Totodată, Dumitru Diacov a menționat că actele financiare au fost semnate de către directorul executiv al fundației, însă inspectorul a contrazis argumentele acestuia prin ordinul de angajare al directorului executiv, care și-a preluat atribuțiile abia în martie 2018.

Dacă actul emis va rămâne definitiv, fostul deputat riscă interdicția de a nu mai accede într-o funcție publică sau de demnitate publică pe un termen de trei ani.

Precizăm că președintele de onoare al PDM figurează și într-un dosar de confiscare a averii, după ce, un alt inspector de integritate a stabilit o diferență de peste 600 de mii de lei între averea dobândită și veniturile obținute.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: