După mai bine de un an de detenție în regiunea transnistreană, Adrian Glijin a fost vizitat pentru prima dată
Full Article 3 minutes read

După mai bine de un an de detenție în regiunea transnistreană, Adrian Glijin a fost vizitat pentru prima dată

După mai bine de un an de detenție în regiunea transnistreană, Adrian Glijin a fost vizitat de mama sa. El se află în izolatorul de detenție preventivă nr. 3 din orașul Tiraspol (SIZO UIN-3 Tiraspol). Asociația Promo-LEX precizează că întrevederea, care a durat aproximativ o oră, nu a fost una confidențială. La fel, nu a fost posibilă obținerea informațiilor despre starea de sănătate sau învinuirile care-i sunt înaintate deținutului.

Adrian Glijin a acuzat probleme cardiace, că este deținut în condiții inumane și nu-i sunt clare perspectivele de eliberare. În lumina acestor circumstanțe noi, Asociația Promo-LEX solicită repetat autorităților moldovenești și celor ruse să depună eforturi eficiente în eliberarea din detenția ilegală a lui Adrian Glijin. De asemenea, le solicită să asigure cu prioritate accesul unui medic independent, care va aprecia starea medicală actuală și necesitățile de tratament ale tânărului, notează IPN.

Adrian Glijin a fost răpit pe 7 octombrie 2020 de către reprezentanți ai „mgb-ului” din regiunea transnistreană. Într-un briefing de presă, susținut pe 7 decembrie 2020, ministrul de interne al Republicii Moldova a declarat că răpirile din octombrie 2020, inclusiv a lui Adrian Glijin, sunt o consecință a condamnării de către autoritățile Republicii Moldova a unui fost milițian din regiunea transnistreană, pentru fapte de răpire și tortură.

Pentru că rudele lui Adrian Glijin nu erau informate despre situația „procesuală” și medicală a acestuia, pe 28 octombrie 2021, a fost inițiată campania „Arătați-l viu”. Campania a avut scopul să determine autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, pe cele ale Federației Ruse, precum și actorii implicați în formatul de negocieri 5+2 să se implice eficient în asigurarea drepturilor lui Adrian și eliberarea acestuia din detenția ilegală. Obiectivul imediat al campaniei a fost de a obține imagini și declarații ale lui Adrian Glijin, care ar proba că acesta este în viață, dar și informații actuale despre starea medicală.

Pe 5 noiembrie, Biroul Politici de Reintegrare a publicat o reacție în care a menționat despre imposibilitatea de a asigura respectarea efectivă a drepturilor și libertăților lui Adrian Glijin, iar administrația de facto a regiunii transnistrene refuză să ofere informații relevante. La aceeași dată, mama lui Adrian Glijin a expediat o nouă scrisoare, dar administrația locului de detenție (SIZO UIN-3 Tiraspol) a refuzat recepționarea acesteia, pe motiv că este interzisă corespondența.

În data de 7 decembrie, mama deținutului a susținut o nouă conferință de presă la cere a  reiterat solicitările anterioare cu privire la întrevederea cu fiul ei și eliberarea acestuia din detenția ilegală.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: