news.ru

După mai bine de un an de detenție în regiunea transnistreană, Adrian Glijin a fost vizitat pentru prima dată

După mai bine de un an de detenție în regiunea transnistreană, Adrian Glijin a fost vizitat de mama sa. El se află în izolatorul de detenție preventivă nr. 3 din orașul Tiraspol (SIZO UIN-3 Tiraspol). Asociația Promo-LEX precizează că întrevederea, care a durat aproximativ o oră, nu a fost una confidențială. La fel, nu a fost posibilă obținerea informațiilor despre starea de sănătate sau învinuirile care-i sunt înaintate deținutului.

Adrian Glijin a acuzat probleme cardiace, că este deținut în condiții inumane și nu-i sunt clare perspectivele de eliberare. În lumina acestor circumstanțe noi, Asociația Promo-LEX solicită repetat autorităților moldovenești și celor ruse să depună eforturi eficiente în eliberarea din detenția ilegală a lui Adrian Glijin. De asemenea, le solicită să asigure cu prioritate accesul unui medic independent, care va aprecia starea medicală actuală și necesitățile de tratament ale tânărului, notează IPN.

Adrian Glijin a fost răpit pe 7 octombrie 2020 de către reprezentanți ai „mgb-ului” din regiunea transnistreană. Într-un briefing de presă, susținut pe 7 decembrie 2020, ministrul de interne al Republicii Moldova a declarat că răpirile din octombrie 2020, inclusiv a lui Adrian Glijin, sunt o consecință a condamnării de către autoritățile Republicii Moldova a unui fost milițian din regiunea transnistreană, pentru fapte de răpire și tortură.

Pentru că rudele lui Adrian Glijin nu erau informate despre situația „procesuală” și medicală a acestuia, pe 28 octombrie 2021, a fost inițiată campania „Arătați-l viu”. Campania a avut scopul să determine autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, pe cele ale Federației Ruse, precum și actorii implicați în formatul de negocieri 5+2 să se implice eficient în asigurarea drepturilor lui Adrian și eliberarea acestuia din detenția ilegală. Obiectivul imediat al campaniei a fost de a obține imagini și declarații ale lui Adrian Glijin, care ar proba că acesta este în viață, dar și informații actuale despre starea medicală.

Pe 5 noiembrie, Biroul Politici de Reintegrare a publicat o reacție în care a menționat despre imposibilitatea de a asigura respectarea efectivă a drepturilor și libertăților lui Adrian Glijin, iar administrația de facto a regiunii transnistrene refuză să ofere informații relevante. La aceeași dată, mama lui Adrian Glijin a expediat o nouă scrisoare, dar administrația locului de detenție (SIZO UIN-3 Tiraspol) a refuzat recepționarea acesteia, pe motiv că este interzisă corespondența.

În data de 7 decembrie, mama deținutului a susținut o nouă conferință de presă la cere a  reiterat solicitările anterioare cu privire la întrevederea cu fiul ei și eliberarea acestuia din detenția ilegală.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Legea privind avocatura a ajuns la Președinție. Maia Sandu va lua o decizie în 14 zile

Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de consilierul prezidențial Igor Zaharov. Se întâmplă în contextul apelului lansat de Uniunea Avocaților, care solicită președintei Maia Sandu să nu promulge legea, susținând că aceasta „aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat”.

„Președinția a recepționat proiectul de lege în cursul zilei de ieri. Conform prevederilor legale, președinta are la dispoziție 14 zile pentru examinarea documentului. Decizia va fi comunicată public, în mod transparent, așa cum se procedează cu toate actele normative care ajung la instituția prezidențială”, a menționat Zaharov.

Precizăm că avocații au început greva generală, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. Potrivit Uniunii, motivul este „adoptarea de către Parlamentul a amendamentului cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care ar aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință ar afecta dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată”.

În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Reprezentanții CNAJGS au semnalat că acceptă dreptul avocaților la grevă, însă, această situație poate afecta grav accesul la justiție a persoanelor vulnerabile. În context, Uniunea a stabilit că greva generală se menține, cu câteva excepții. Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: