Elevii liceului din Chișinău, ajunși la spital, infectați cu norovirus? Ce spune directorul instituției și precizările ANSA
Full Article 3 minutes read

Elevii liceului din Chișinău, ajunși la spital, infectați cu norovirus? Ce spune directorul instituției și precizările ANSA

Directorul liceului „Aristotel” din Chișinău a declarat pentru NewsMaker că elevii instituției de învățământ ar fi fost infectați cu norovirus, care se poate răspândi prin consumul de apă și alimente contaminate dar poate fi transmis și prin contact direct de la o persoană la alta. În acest caz, a adăugat directorul, nu este vorba despre o toxiinfecție alimentară. Potrivit acestuia, au fost spitalizați acei copii care locuiau în cămin, pentru ca infecția să nu se răspândească. Ce ține de elevul din secția de reanimare, a adăugat directorul liceului, acesta are boli concomitente. Între timp, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat că a inițiat un control inopinat în incinta cantinei liceului și a prelevat mai multe probe. 

Pavel Cerbuşca, directorul liceului, a declarat pentru NewsMaker că nu este vorba despre un caz de otrăvire, ci despre norovirus – o infecție intestinală acută. Potrivit directorului, această infecție i-a făcut pe copii să se simtă rău. Cerbuşca a adăugat că au fost spitalizați acei copii care s-au infectat și au locuit în cămin, pentru ca infecția să nu se răspândească. Ce ține de elevul din secția de reanimare, a adăugat directorul liceului, acesta are boli concomitente.

Între timp, ANSA a declarat că, imediat după notificare, inspectorii instituției au inițiat „un control inopinat la operatorul din domeniul alimentar, responsabil de alimentația copiilor în incinta cantinei liceului”.

„Au fost prelevate probele diurne, existente la unitate, în vederea determinării indicilor microbiologici, potențiali declanșatori ai toxiinfecției alimentare: bacterii coliforme, Enterobacteriaceae, Listeria monocytogenes, Salmonella”, au comunicat reprezentanții ANSA.

Instituția a adăugat că „până la finalizarea anchetei epidemiologice cantina și-a sistat activitatea”.

„Menționăm că, responsabilitatea privind siguranța alimentelor le revine, în exclusivitate, operatorilor din domeniul alimentar. (…) Ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare, iar rezultatele finale vor fi publicate ulterior”, au menționat reprezentanții Agenției.

***

Pe 19 septembrie, Ministerul Sănătății a anunțat despre un caz de toxiinfecție alimentară în grup la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din municipiul Chișinău. Se menționa că 65 de elevi și un angajat al instituției de învățământ au prezentat semne ale infecției acute provocate de consumarea unor alimente contaminate. 14 copii și angajatul liceului au fost internați la spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, iar 6 copii – la Spitalul municipal de boli contagioase pentru copii. Un elev se află în secția de reanimare. Potrivit Ministerului, primele semne de boală printre elevii au apărut pe 17 septembrie, iar o parte dintre elevi care prezentau semne de boală diareică acută au plecat la domiciliu însoțiți de părinți. Ministerul a declarat că la liceul „Aristotel” învață 362 de elevi, repartizați în XII clase liceale, iar în cămin locuiesc 132 de elevi. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: