„Emoții”. Dodon explică de ce cumnatul său a vrut să înghită o recipisă în timpul perchezițiilor
Full Article 3 minutes read

„Emoții”. Dodon explică de ce cumnatul său a vrut să înghită o recipisă în timpul perchezițiilor

Fostul președinte al țării Igor Dodon, în privința căruia oamenii legii cer plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile, a explicat gestul cumnatului său, care a încercat să înghită o recipisă. S-a întâmplat pe 24 mai, în timpul perchezițiilor.

În cea de-a doua adresare formulată din izolatorul poliției, Igor Dodon s-a referit și la cumnatul său Petru Merineanu, reținut și el pentru 72 de ore, în aceeași zi. Amintim că, potrivit Procuraturii, acesta a încercat să distrugă prin înghițire o probă.

„Dânsul, care a muncit peste 20 de ani în afara țării, chiar a crezut că diaspora este așteptată cu brațele deschise acasă. A vândut apartamentul din Moscova, declarând banii oficial la intrarea în țară și a hotărât să lanseze o afacere în satul lui natal Molovata Veche, creând astfel câteva zeci de locuri de muncă. Incidentul cu recipisa, mai puțin plăcut, dar atât de mediatizat în presă, poate fi explicat prin emoțiile unui om, care revine acasă de peste hotare și se trezește la 7 dimineața cu mascații sub ușă, care îi sperie copilul”, a explicat fostul șef de stat.

***

Procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov, a precizat că, pe parcursul zilei de 24 mai, au fost efectuate 10 percheziții în imobile și în 3 automobile în dosarul denumit generic „kuliok”.

Subiectul principal al anchetei este un ex-președinte al R. Moldova, precum și persoane interpuse, dar și alte persoane care au tangențe în săvârșirea faptelor instrumentate. Bunurile și banii utilizați la comiterea infracțiunii depășesc zeci de milioane de lei, incluzând valută, bunuri imobile, mijloace de transport”, a precizat procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov.

Procurorul a precizat că, în rezultatul percheziției, au fost depistate mai multe bunuri de lux, mijloace bănești în valută națională și străină, contracte, chitanțe, documente, recipise. Acestea au fost ridicate și urmează a fi investigate, pentru a se stabili dacă au tangență cu îmbogățirea ilicită.

Una dintre persoane a încercat să distrugă probele prin înghițire. Înscrisurile depistate la domiciliu confirmă tranzacțiile cu bunuri imobile ce depășesc suma de 700 mii de euro. La persoana respectivă au fost găsite și alte surse bănești, în valoare de peste 37 mii de euro”, a adăugat procurorul

Oamenii legii au constatat că unele persoane ar fi încercat să ascundă bunuri și documente, purtătoare de informații și alte obiecte relevante. În una din locațiile supuse perchezițiilor au fost găsite 600 de mii de lei, iar într-un plic cu însemnul unui partid – sume în valută de peste 17 mii euro și 1000 dolari.

Doar la începutul anului 2022, persoanele supuse cercetărilor și persoanele interpuse au beneficiat de unele surse pe care nu le cunoaștem, în vederea obținerii unor „tururi turistice” în sumă de peste 4 mln de ruble rusești”, a adăugat Elena Cazacov.

Amintim că procurorii solicită plasarea în arest preventiv a lui Igor Dodon și a lui Petru Merineanu pe o perioadă de 30 de zile.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: