Escroacă ascunsă sub masca de cântăreață, medic și filantrop? O femeie din Edineț, invitată la televiziuni, ar fi tras pe sfoară mai multe familii
Full Article 6 minutes read

Escroacă ascunsă sub masca de cântăreață, medic și filantrop? O femeie din Edineț, invitată la televiziuni, ar fi tras pe sfoară mai multe familii

O tânără din Republica Moldova, originară din raionul Edineț, a ajuns subiectul unei investigații jurnalistice peste Prut, după ce ar fi adunat bani pe rețelele de socializare pentru un bărbat mort de 8 luni și ar fi tras pe sfoară mai multe familii. Femeia este activă în mediul online, fiind prezentată repetat la TV, inclusiv ProTV sau postul public de televiziune Moldova 1, drept Anișoara, „medic rezident”. Investigația arată că tânăra nu a absolvit niciodată o facultate de medicină, însă se plimbă pe holurile unor spitale din România în halat alb și cu stetoscop la gât, pentru a-și crea imaginea de medic, pe care o promovează ulterior la emisiuni televizate. 

Jurnaliștii HotNews au descoperit cel puțin cinci familii în numele cărora tânăra din Republica Moldova a strâns donații în conturile sale bancare, prin intermediul unei organizații de caritate care nu există oficial nici în Republica Moldova, nici în România. În mare parte, cazurile vizează copii mici, care suferă de diferite maladii grave, inclusiv cancer.  În cele cinci cazuri prezentate în investigație, banii adunați nu ar fi ajuns niciodată la părinții micuților. Aceștia neagă că ar fi cunoscut-o pe „Anișoara” sau veridicitatea datele personale pe care cea din urmă le folosește atunci când adună bani. Victime ale „escrocheriei” ar fi devenit, inclusiv, cetățeni din Moldova.

„De-a lungul documentării noastre, am găsit cinci familii pentru care falsa asociație CaritAni a strâns donații de la oameni, familii la care banii nu au ajuns niciodată sau au ajuns foarte puțini. Este statistica „neajungerii banilor” petrecută numai în ultimul an. Iar „fenomenul Anișoara medic și filantrop” durează de ani de zile”, scriu jurnaliștii HotNews.

Escroacă ascunsă sub masca de cântăreață, medic și filantrop? O femeie din Edineț, invitată la televiziuni, ar fi tras pe sfoară mai multe familii

Hotnews.ro

Totuși, acțiunile tinerii din Moldova au fost demascate după ce aceasta a prezentat un alt caz. Cel al unui bătrân din Iași, pentru care a cerut bani și produse alimentare. S-a dovedit că bărbatul era mort de 8 luni, în momnentul în care tânăra făcuse postarea pe rețelele de socializare cu apel la ajutor. Rudele bărbatului au declarat pentru HotNews că moldoveanca nu i-a contactat niciodată și nici nu le-a trimis niciun bănuț din banii pe care i-ar fi adunat.

Escroacă ascunsă sub masca de cântăreață, medic și filantrop? O femeie din Edineț, invitată la televiziuni, ar fi tras pe sfoară mai multe familii

Hotnews.ro

Deși se prezintă uneori medic rezident, alteori absolventă a Universității de Medicină din Iași sau studentă în anul IV, tânăra, potrivit investigației,  nu a ajuns niciodată să profeseze medicina, pentru că nu a absolvit niciodată facultatea pe care susține că a urmat-o, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

„Femeia fost exmatriculată încă acum 7 ani din Universitatea de Medicină și Farmacie Iași”, scrie HotNews.ro cu referire la surse concordante din facultate. Mai mulți profesori de la UMF Iași afirmă, potrivit sursei citate, că femeia umbla uneori îmbrăcată în halat alb și cu stetoscopul la gât, prin spitalele din Iași – „parte a unei operațiuni de imagine, „exportată” apoi la TV și în online”.

„Vedetă” la Moldova 1 și la ProTV

Tânăra din Republica Moldova a fost invitata mai multor emisiuni de la posturi de televiziune populare, cum ar fi sau „Bună dimineața”, de la Moldova 1 sau „La Măruță” de la ProTV România și Protv Chișinău, în care a vorbit despre medicină, despre cum scrie poezii și cum cântă.

La Moldova 1, tânăra a participat la interviu la începutul lui noiembrie 2021, într-o perioadă în care atât Moldova, cât și România, se confrunta cu un alt val de îmbolnăviri și decese pe fondul COVID-19. Întrebată cum a reușit să jongleze cu toate activitățile, tânăra a recunoscut atunci că s-a ținut de facultate în primii trei ani, după care a afirmat că „a fost cât de cât simplu” și a revenit la scris, politică, muzică și caritate. Tânăra a vorbit, inclusiv, despre cum s-a descurcat „ca medic” în perioada COVID.

La scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, tânăra din Moldova a prezentat din platoul emisiunii La Măruță eforturile sale de a-i ajuta pe refugiații ucraineni. De altfel, la emisiunea de la ProTV ea a venit de trei ori. Prima oară, într-o ediție de acum 5 ani, a intrat în platou în halat alb și cu stetoscopul la gât, pe burtiera: „Ziua este chirurg, seara face furori pe scenă”.

Tânăra a a fost invitată, inclusiv, la „O seară perfectă”, de la ProTV Chișinău. Aici ea a fost prezentată drept „chirurg rezident la Iași, dar artist în sufle”, care „trece repede de la halatul alb la costumul național și de la stetoscop la microfon.

Potrivit investigației HotNews, pe parcursul interviurilor de la Moldova 1 sau de la PRO TV, Postolachi nu vorbește niciodată despre locul unde își desfășoară activitatea.

Contactată de HotNews.ro, echipa emisiunii La Măruță a menționat că femeia s-a înscris, în 2019, la rubrica „Medicii au talent”, unde nu a făcut decât să cânte, fără să ofere expertiză medicală.

Reprezentanții emisiunii adaugă că aceasta a fost prezentă ultima oară în studio anul trecut, cu multe luni înainte să apară primele indicii despre implicarea Anișoarei în cazurile de strângere de fonduri. Echipa de televiziune susține că Postolachi nu a făcut niciodată publice în cadrul emisiunii cazurile sociale.

HotNews.ro scrie că sunat-o de mai multe ori pe tânăra din Moldova pentru o reacție,  însă nu a răspuns la telefon și nici la mesajele trimise ulterior pe WhatsApp. „La scurt timp după ce am trimis mesajele, pagina de Facebook Împreună Construim, fosta CaritAni, a fost închisă”, scriu jurnaliștii.

Citește întreaga investigație, dar și detalii despre cazurile pe care tânăra din Moldova ar fi adunat bani, fără să ajute de facto oamenii pentru care o făcea – AICI.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: