„Este timpul unei adevărate revoluții în felul cum este guvernată țara”. Discursul Maiei Sandu la prima ședință a Legislativului (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

„Este timpul unei adevărate revoluții în felul cum este guvernată țara”. Discursul Maiei Sandu la prima ședință a Legislativului (VIDEO)

Președinta țării Maia Sandu a adresat un mesaj deputaților nou-aleși. Aceasta a menționat că a venit timpul „unei revoluții în felul cum este guvernată țara” și că ordinea trebuie începută din Parlament. De asemenea, aceasta a menționat că declară „toleranță zero” față de corupție.

„Vin în fața Parlamentului pentru prima dată de când am preluat funcția de președinte. Mă bucur că vin în fața unui legislativ onest, care ia locul unui legislativ care a scos la iveală tot ce a fost mai corupt și mai imoral în politica moldovenească. Îi felicit pe cetățeni pentru votul lor, pentru că au continuat să creadă în democrație și în puterea fiecăruit vot de a schimba lucrurile în țară”, a declarat Maia Sandu.

Președinta țării a mai menționat că, „în pofida manipulării și a corupției”, cetățenii au crezut într-un parlament onest.

„După atâtea eșecuri, măcar acum, după 30 de ani, să construim un stat pentru toți oamenii, nu pentru găști care s-au folosit de încrederea cetățenilor pentru a-și aduna averi nemeritate. Este timpul unei adevărate revoluții în felul cum este guvernată țara, cu politicieni și instituții servind interesul public”, a mai spus șefa statului.

Maia Sandu a mai menționat că ordinea trebuie să înceapă din Parlament, iar deputații trebuie să fie un exemplu pentru toți cetățenii.

„Parlamentul trebuie să respecte legile și să nu permită hoților să fure cu legea-n mână. Vrem să vedem un parlament în care se renunță la practicile rușinoase ale ultimelor două parlamente, când agenda se făcea pe ascuns, iar legile se adoptau cu încălcarea procedurilor”, a mai spus șefa statului.

Potrivit președintei țării, fiecare demnitar sau funcționar public va trebui să fie un exemplu de integritate.

„Din acest moment, declara toleranță zero față de corupție. Verificarea integrității trebuie să înceapă de la conducătorii instituțiilor”, a mai spus Sandu.

***

La începutul ședinței, și-au înregistrat prezența 91 de deputați. Ulterior, președinta Curții Constituționale Domnica Manole a dat citire raportului cu privire la validarea mandatelor deputaților aleși.

PAS deține majoritatea în noul legislativ cu 63 de mandate, urmat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor cu 32 de mandate și Partidul „Șor” cu 6 mandate.

După constituirea legală a Parlamentului se alege Preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului.

În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza propriului regulament.

Parlamentul se consideră legal constituit din data primei ședințe a Legislaturii.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: