Fals: Recenzorii indică casele nelocuite drept locuințe de vacanță în chestionare
Full Article 3 minutes read

Fals: Recenzorii indică casele nelocuite drept locuințe de vacanță în chestionare

Biroul Național de Statistică (BNS) infirmă un fals promovat de un portal pro-Kremlin din Moldova, potrivit căruia recenzorii ar indica în chestionare casele nelocuite drept locuințe de vacanță. BNS a declarat că fake-ul are drept scop perturbarea bunei desfășurări a Recensământului populației și locuințelor 2024. De asemenea, BNS a dat asigurări că activitatea recenzorilor este monitorizată de supervizori.

Fals răspândit de un portal pro-Kremlin din Moldova

Pe 18 mai, portalul pro-Kremlin din Moldova Komsomoliskaia pravda a publicat un articol intitulat „Cтараются сохранить хорошую статистику: В Молдове переписчики многие пустые дома, хозяева, которых давно за границей, записывают как дачи”. Materialul reflectă un mesaj despre recensământ publicat pe Facebook de avocata Alina Palii. Acesta se referă la faptul că recenzorii din „multe raioane” ar fi primit „ordine tacite” de a înlocui informația colectată despre casele nelocuite cu faptul că acestea sunt folosite drept locuințe de vacanță.

Portalul media a publicat materialul fără un comentariu din partea Biroului Național de Statistică, autoritatea publică centrală responsabilă de organizarea și desfășurarea recensământului.

Reacția BNS

BNS a publicat pe 21 mai un comunicat, în care a infirmat informația prezentată în articolul Komsomoliskaia pravda, calificând-o drept „falsă”. „Are drept scop dezinformarea populației, de a afecta imaginea publică a BNS în societate și, ca efect, de a perturba buna desfășurare a Recensământului populației și locuințelor”, a comunicat BNS.

Biroul Național de Statistică a venit și cu detalii despre modul în care sunt recenzate locuințele.

În cazul locuințelor neocupate, personalul de recensământ va face cercetări la fața locului și va verifica din surse disponibile (pe baza discuțiilor cu vecinii, cu reprezentanții autorităților publice locale) pentru a afla și a indica corect statutul locuințelor neocupate. Astfel, locuința sezonieră se va considera orice locuință care este locuită temporar (continuu cel puțin o lună, sezonier, pe parcursul unui anotimp), în care pe parcursul celor 3 luni de recenzare (8 aprilie – 7 iulie 2024) se va găsi cel puțin o persoană. Locuința vacantă se va considera orice locuință care nu e locuită permanent de nimeni pe o perioadă continuă mai lungă de o lună (locuințe pustii, abandonate, pentru vânzare, pentru închiriere, locuințe noi etc.)”, a comunicat acesta.

Totodată, BNS a subliniat că recenzorii reflectează în chestionare doar informație reală. „Activitatea recenzorilor este monitorizată în teren de către supervizori, care supraveghează corectitudinea realizării lucrărilor de către recenzori. Astfel, recenzorii NU au putut primi și efectiv nu au primit nicio indicație care ar contravine manualelor și ghidurilor de recensământ”, a adăugat BNS.

***

Precizăm că, în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în Republica Moldova se desfășoară Recensământul populației și locuințelor 2024. Până pe 17 mai, circa 1,6 milioane de persoane au participat la recensământ. Recenzorii au vizitat peste 1,128 milioane de gospodării.

Pentru a demonta miturile despre recensământ și a răspunde la cele mai frecvente întrebări despre acesta, Clubul Presei Economice a organizat o masă rotundă cu reprezentanți BNS și experți. NM a selectat șapte întrebări și răspunsuri din cadrul evenimentului.

Iar în cadrul emisiunii #realtalk cu Daria Slobodcicova am relatat despre motivele pentru care avem nevoie de recensământ, cum să nu ne lăsăm păcăliți de escroci, cum sunt protejate datele noastre și de ce impozitarea nu are nimic de-a face cu asta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: