Fără Bolea la prezidențiale? CEC nu va examina noua cerere privind înregistrarea grupului său de inițiativă
Full Article 3 minutes read

Fără Bolea la prezidențiale? CEC nu va examina noua cerere privind înregistrarea grupului său de inițiativă

Comisia Electorală Centrală (CEC) nu va examina noua cerere privind înregistrarea grupului de inițiativă în susținerea lui Vasile Bolea la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Se întâmplă după ce autoritatea electorală a constat că cererea nu conține elemente noi față de cea depusă anterior, care a fost respinsă. Vasile Bolea, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, a anunțat că va contesta în instanță decizia CEC.

Pe 31 august, Vasile a publicat pe canalul său de Telegram o sesizare de la președinta CEC, Agelica Caraman, cu privire la faptul că noua cerere de înregistrare a grupul său de inițiativă pentru alegerile prezidențiale nu va fi examinată. Potrivit documentului, cererea privind înregistrarea grupului de inițiativă nu conține elemente noi cu privire la statutul de candidat independent față de solicitarea depusă anterior, astfel, conform legii, aceasta nu va fi examinată.

 

Fără Bolea la prezidențiale? CEC nu va examina noua cerere privind înregistrarea grupului său de inițiativă

Telegram/Vasile Bolea

În acest context, Vasile Bolea a acuzat CEC că ar fi „politizat” și ar aplica standarde duble. „Este evident că această decizie a fost luată din timp, iar documentele noastre, în cel mai bun caz, au fost răsfoite neglijent. Am primit un refuz din motive absolut inventate. Maia Sandu se teme de o competiție corectă”, a adăugat el.

Politicianul a precizat că va contesta în instanța de judecată decizia Comisiei Electorale Centrale.

Nici CEC, nici Președinția nu au reacționat, deocamdată, la acuzațiile lui Vasile Bolea.

Precizăm că, inițial, Vasile Bolea a fost propus drept candidat la alegerile prezidențiale din partea Blocului „Victorie”, care este format din politicienii și partidele apropiate lui Ilan Șor. Echipa oligarhului fugar a depus actele la Comisia Electorală Centrală în vederea înregistrării Blocului „Victorie” pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană, însă CEC a oferit refuz, invocând mai multe neconformități. Decizia autorității electorale a fost contestată în instanță. Pe 29 august, cauza a fost examinată de Curtea Supremă de Justiție, care a respins recursul împotriva CEC.

Între timp, Vasile Bolea anunțase că va concura la alegerile pentru funcția de președinte în calitate de candidat independent. Acesta a depus documentele la CEC pentru înregistrarea grupul de inițiativă în susținerea candidaturii sale. Pe 29 august, Comisia Electorală Centrală a respins înregistrarea grupului de inițiativă, motivând că, deși Bolea s-a prezentat ca fiind candidat independent, acesta ar fi promovat de Blocul „Victorie” și Partidul „Renaștere”.

O zi mai târziu, pe 30 august, Vasile Bolea a fost din nou la CEC, unde a depus încă o dată documentele pentru înregistrarea grupului de inițiativă care să-l susțină la alegerile prezidențiale. Și de această dată el s-a propus candidat independent.

***

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vor avea loc în data de 20 octombrie. Concomitent se va desfășura referendumul constituțional privind integrarea europeană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: