Fără prezentatorul concertelor lui Ilan Șor la prezidențiale: CEC a refuzat să-i înregistreze grupul de inițiativă
Full Article 4 minutes read

Fără prezentatorul concertelor lui Ilan Șor la prezidențiale: CEC a refuzat să-i înregistreze grupul de inițiativă

Prezentatorul concertelor lui Ilan Șor nu va putea candida la alegerile prezidențiale. Grupul de inițiativă, prezentat de Avelin Tabarcea la Comisia Electorală Centrală (CEC), nu întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi înregistrat. CEC a depistat că unii membri ai grupului au candidat anterior la scrutine electorale din partea Partidului „Șansa”, asociat cu oligarhul fugar Ilan Șor. A candidat la alegeri, din partea „Șansa”, chiar și Avelin Tabarcea. „Asta indică direct afilierea politică a dumnealui”, a comunicat vicepreședintele CEC Pavel Postica. 

Pe 2 septembrie, CEC a analizat cererea de înregistrare a grupului de inițiativă care aparține lui Avelin Tabarcea. Ultimul nu a fost prezent la ședința Comisiei.

Întrebată unde a avut loc ședința de constituire a grupului de inițiativă, format din 32 de persoane, o reprezentantă a grupului de inițiativă nu a putut răspunde la întrebare, menționând că nu cunoaște asemenea informații.

La precizarea dacă Tabarcea a fost sau este membru al vreunui partid politic, aceeași persoană a spus că a fost informată de Tabarcea că nu este membru de partid. Aici, reprezentanții CEC au declarat că nu au primit documente care să confirme sau să infirme aceasta.

Ulterior, președinta CEC Angelica Caraman a declarat că un membru al grupului de inițiativă, prezentat de Tabarcea, a candidat la un scrutin electoral din partea Partidului „Șansa”. „Nu este unicul caz, este ca un exemplu”, a comunicat președinta CEC.

Iar vicepreședintele Comisiei Pavel Postica a spus că Tabarcea a fost candidat la funcția de consilier raional pentru circumscripția Briceni la alegerile locale din toamna anului 2023 din partea partidului „Șansa”. „I-au fost anulată înregistrarea prin dispoziția CSE-ului tuturor acestor candidați. Asta indică direct afilierea politică a dumnealui”, a comunicat Postica.

Într-un final, CEC nu a înregistrat grupul de inițiativă. Șase membri au votat împotriva înregistrării, alți 3 – pentru.

Menționăm, perioada de depunere a cererii în vederea înregistrării grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidaților la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova s-a încheiat pe 31 august 2024.

***

Avelin Tabarcea a cerut Comisiei Electorale Centrală să-i fie înregistrat grupul de inițiativă. Cel din urmă, dacă era înregistrat, urma să colecteze semnături în susținerea candidatului. Avelin Tabarcea este prezentatorul evenimentelor organizate de fugarul Ilan Șor. El a prezentatul inclusiv evenimentul din data de 16 august, organizat la Moscova de blocul „Victorie”. Evenimentul a fost dedicat nominalizării lui Vasile Bolea drept candidat la funcția de președinte. Tabarcea a prezentat pe 27 august curent, de Ziua Independenței Republicii Moldova, și evenimentul festiv desfășurat la Orhei, invitând-o pe scenă pe deputata Marina Tauber, membră a echipei oligarhului fugar Ilan Șor, pe Tatiana Cociu – primarul orașului Orhei, susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, inclusiv pe Reghina Apostolova – parlamentara ex-Partidului „Șor”. Detalii AICI.

Menționăm în context că, Vasile Bolea, propus drept candidat la alegerile prezidențiale din partea Blocului „Victorie” – format din politicienii și partidele apropiate lui Ilan Șor, a primit refuz de la Comisia Electorală Centrală în vederea înregistrării blocului pentru alegerile prezidențiale. Ulterior, el a anunțat că va concura în calitate de candidat independent. Comisia Electorală Centrală a respins și înregistrarea grupului de inițiativă al acestuia. Totodată, Comisia i-a declarat că nu va examina o nouă cerere privind înregistrarea grupului său de inițiativă. Detalii AICI.

Partidul „Șansa”, asociat cu oligarhul fugar Ilan Șor, s-a ales în august curent cu activitatea restricționată pentru o perioadă de 3 luni. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: