Fermierii amenință cu proteste, dacă guvernul nu va interzice importul cerealelor din Ucraina și nu le va compensa, de urgență, pierderile
Full Article 4 minutes read

Fermierii amenință cu proteste, dacă guvernul nu va interzice importul cerealelor din Ucraina și nu le va compensa, de urgență, pierderile

Asociația Forța Fermierilor cere urgentarea luării deciziei privind alinierea la Decizia Comisiei Europene din 2 mai 2023 privind restricționarea temporară a importurilor din Ucraina a grâului, porumbului, floarei soarelui și rapiței pentru 5 țări din Europa de Est. Într-un comunicat de presă publicat pe 8 mai, reprezentanții Asociației subliniază că agriculturii moldoveni ar fi în pragul falimentului. Aceștia cer guvernului să găsească bani pentru a compensa pierderile înregistrate de fermieri din cauza scăderii prețurilor. În cazul în care nu li se va face pe plac, „Forța Fermierilor” avertizează că în toată țara ar putea avea loc proteste.

Marea majoritatea fermierilor mici și mijlocii din Moldova se află în pragul falimentului. În mare parte acest lucru se întâmplă din cauza prăbușirii vertiginoase a prețurilor la materia primă agricolă din ultimul an sub presiunea producției din Ucraina. Din estimările noastre, în perioada respectivă pierderile agricultorilor de la diferența de prețuri la comercializarea grâului, porumbului, floarei soarelui și rapiței au constituit cel puțin 2 MILIARDE LEI. În prezent prețul unui kg de grău a coborât la 2,8 lei per kg, pe când prețul de cost este circa 5 lei pentru un kilogram”, susține „Forța Fermierilor”.

Potrivit asociației, cea mai dramatică diminuare a prețurilor se atestă la floarea soarelui – minus 3,5-4 lei per kg. Acum producția se vinde sub 7 lei per kg , având prețul de cost al unui kilogram aproximativ 10 lei. Fermierii amintesc de secetă severă din anul trecut, scumpirile la inputuri, probleme în ceea ce privește reeșalonarea creditelor și recreditarea sectorului agrar și lipsa suportului suficient din partea statului.

Care ar fi soarta majorității agricultorilor, dacă în următoarele două luni în țara în urma invaziei producției din Ucraina nu vor fi spații necesare pentru depozitarea producției agricole din recolta nou, iar prețurile la materia primă vor continua căderea liberă ? Răspunsul este evident. Insolvabilitatea fermierilor, dispariție a miilor locuri de muncă, accelerarea exodului și distrugerea definitivă a satelor! Acest rezultat nicidecum nu ajută Ucrainei și va genera doar tulburări sociale și politice, care ar influența scăderea semnificativă a nivelul de susținere a vectorului european în rândurile populației. Astfel au de câștigat doar forțele ostile intereselor Republicii Moldova”, se mai arată în declarație.

În context, „Forța Fermierilor” a cerut guvernului să protejeze agricultorii moldoveni prin interzicerea temporară, după modelul UE, a importurilor de grău, porumb, floarei soarelui și rapiță din Ucraina. Totodată, aceștia insistă ca, de urgență, fie identificate mijloacele financiare pentru compensarea agricultorilor pierderilor din cauza micșorării prețurilor la producția agricolă.

„În caz contrar, este foarte probabil că în curând toata țara va fi cuprinsă de protestele agricultorilor”, au conchis reprezentanții asociației.   

***

Pe 6 mai 2023, Moldova a avertizat oficial Ucraina despre planurile de interzicere a importului de produse agricole ucrainene. În același timp, țara a promis că nu va bloca tranzitul mărfurilor pe teritoriul său.

Moldova intenționează să se alăture deciziei UE privind introducerea unei interdicții temporare a importului de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui din Ucraina. Ministerul Agriculturii al Republicii Moldova a explicat că este vorba de rămășițele mari de cereale din depozite, motiv pentru care fermierii locali încep să se îngrijoreze de disponibilitatea spațiului pentru depozitarea noii culturi.

Drept reacție, viceministrul Dezvoltării Economice, Comerțului și Agriculturii, Taras Kacika, a declarat că Ucraina se pregătește să impună o interdicție a importurilor din Republica Moldova ca răspuns la decizia de a impune restricții exporturilor agricole ucrainene.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: