Filat a pierdut o cauză la CEDO. Judecătorii au constatat că nu i-a fost încălcată „prezumția nevinovăției”
Full Article 2 minutes read

Filat a pierdut o cauză la CEDO. Judecătorii au constatat că nu i-a fost încălcată „prezumția nevinovăției”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat că fostului premier moldovean Vladimir Filat nu i-a fost încălcată prezumția nevinovăției în cadrul ședinței Parlamentului din 2015, atunci când i-a fost ridicată imunitatea parlamentară. CEDO a anunțat decizia pe 7 decembrie, menționând că aceasta nu vizează celelalte patru plângeri ale lui Filat.

CEDO s-a pronunțat asupra unei sesizări, potrivit căruia, fostul premier, s-a plâns că a fost ținut ilegal în arest (articolul 5 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului) și i-a fost încălcat și principiul prezumției nevinovăției (articolul 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului). CEDO a hotărât că articolul 6 § 2 cu privire la prezumția nevinovăției, în privința declarațiilor oficialilor răspândite în momentul ridicării imunității parlamentare, nu a fost violat.

„Instanța consideră că nici una dintre declarațiile procurorului general în ședința Parlamentului din 15 octombrie 2015 și nici cele scrise de acesta (în cererea de lipsire a imunității lui Filat), citite de purtătorul de cuvânt în ședința Parlamentului, nu a încălcat dreptul reclamantului de a fi prezumat nevinovat”, se menționează în decizia instanței.

În ceea ce privește reținerea lui Filat în închisoare, în timp ce nu exista un verdict irevocabil în cazul său, CEDO a statuat că drepturile procedurale ale persoanei condamnate diferă de cele ale persoanei arestate. Prin urmare, CEDO a decis să nu ia în considerare această parte a plângerii.

Instanța a mai reținut că această decizie nu se aplică celorlalte patru plângeri ale ex-premierului moldovean.

Amintim că Judecătoria Buiucani l-a condamnat în iunie 2016 pe Vladimir Filat la nouă ani de închisoare, fiind găsit vinovat de corupție pasivă și trafic influență. În vara lui 2019, avocații săi au reușit să-i reducă pedeapsa cu 709 zile din cauza condițiilor proaste de detenție. Pe 3 decembrie 2019, a fost eliberat condiționat.

Luând în calcul termenul redus de executare a pedepsei, magistrații au constatat că Filat executase două treimi din pedeapsă și a fost eliberat din detenție. Totodată, judecătorii au anulat decizia de privare a lui Filat de Ordinul Republicii și interdicția de cinci ani de a ocupa anumite funcții.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: