Максим Андреев, NewsMaker

Filat a pierdut o cauză la CEDO. Judecătorii au constatat că nu i-a fost încălcată „prezumția nevinovăției”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat că fostului premier moldovean Vladimir Filat nu i-a fost încălcată prezumția nevinovăției în cadrul ședinței Parlamentului din 2015, atunci când i-a fost ridicată imunitatea parlamentară. CEDO a anunțat decizia pe 7 decembrie, menționând că aceasta nu vizează celelalte patru plângeri ale lui Filat.

CEDO s-a pronunțat asupra unei sesizări, potrivit căruia, fostul premier, s-a plâns că a fost ținut ilegal în arest (articolul 5 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului) și i-a fost încălcat și principiul prezumției nevinovăției (articolul 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului). CEDO a hotărât că articolul 6 § 2 cu privire la prezumția nevinovăției, în privința declarațiilor oficialilor răspândite în momentul ridicării imunității parlamentare, nu a fost violat.

„Instanța consideră că nici una dintre declarațiile procurorului general în ședința Parlamentului din 15 octombrie 2015 și nici cele scrise de acesta (în cererea de lipsire a imunității lui Filat), citite de purtătorul de cuvânt în ședința Parlamentului, nu a încălcat dreptul reclamantului de a fi prezumat nevinovat”, se menționează în decizia instanței.

În ceea ce privește reținerea lui Filat în închisoare, în timp ce nu exista un verdict irevocabil în cazul său, CEDO a statuat că drepturile procedurale ale persoanei condamnate diferă de cele ale persoanei arestate. Prin urmare, CEDO a decis să nu ia în considerare această parte a plângerii.

Instanța a mai reținut că această decizie nu se aplică celorlalte patru plângeri ale ex-premierului moldovean.

Amintim că Judecătoria Buiucani l-a condamnat în iunie 2016 pe Vladimir Filat la nouă ani de închisoare, fiind găsit vinovat de corupție pasivă și trafic influență. În vara lui 2019, avocații săi au reușit să-i reducă pedeapsa cu 709 zile din cauza condițiilor proaste de detenție. Pe 3 decembrie 2019, a fost eliberat condiționat.

Luând în calcul termenul redus de executare a pedepsei, magistrații au constatat că Filat executase două treimi din pedeapsă și a fost eliberat din detenție. Totodată, judecătorii au anulat decizia de privare a lui Filat de Ordinul Republicii și interdicția de cinci ani de a ocupa anumite funcții.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maria Ciobanu

Alegeri 2025: două foste judecătoare și un adept al valorilor „tradiționale” vor să colecteze semnături pentru a candida independent

Trei noi potențiali candidați independenți vor să ajungă în Parlament și au făcut, pe 21 iulie, primul pas oficial: au depus cereri la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a obține listele de subscripție, necesare colectării semnăturilor. Printre ei – două foste judecătoare.

Astfel, au solicitat eliberarea listelor de subscripție pentru a colecta de sine stătător semnăturile necesare fosta judecătoare Natalia Clevadî, care a picat evaluarea integrității etice și financiare, precum și fost judecătoare Victoria Sanduța, cunoscută pentru criticile sale anti-guvernare.

În cursa pentru un loc în viitorul Parlament vrea să intre și Victor Grosu. Analiza profilului său de pe rețelele de socializare arată că promovează valorile „tradiționale” și sprijină activ Mitropolia Moldovei, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Rusiei. Într-un videoclip în care își anunță intenția de a candida independent, Grosu afirmă că, dacă va ajunge deputat, se va opune „propagandei păcatului LGBT” și va pleda pentru „echitate socială”.

Amintim că, pe 20 iulie, CEC a recepționat primele cereri de înregistrare a candidaților la funcția de deputat la alegerile parlamentare. Au depus actele două partide politice: Acțiune și Solidaritate și Democrația Acasă. Dacă vor fi înregistrate, PAS va figura primul în buletinul de vot, iar Democrația Acasă – al doilea.

Tot pe 20 iulie, la CEC Comisie au fost înregistrate cereri din partea a patru potențiali candidați independenți care și-au înaintat candidaturile la funcția de deputat: Olesea Stamate, Andrei Năstase, Eleonora Rusu și Sergiu Rența.

***

Precizăm că, pentru a fi înregistrat, candidatul independent prezintă la CEC liste de subscripție care conțin semnăturile a cel puțin 2000 și cel mult 2500 de susținători cu drept de vot. Prin derogare de la această prevedere, o candidată femeie prezintă semnăturile a cel puțin 1000 și cel mult 2500 de susținători cu drept de vot.

Perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova a început pe 20 iulie și se va încheia pe 19 august 2025.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: