Financial Times: Moldova și UE își vor aprofunda cooperarea în sectorul apărării la un nivel fără precedent
Full Article 2 minutes read

Financial Times: Moldova și UE își vor aprofunda cooperarea în sectorul apărării la un nivel fără precedent

Moldova și Uniunea Europeană (UE) intenționează să-și aprofundeze cooperarea în sectorul apărării la un nivel fără precedent – scrie Financial Times. Astfel, a menționat publicația, Republica Moldova va desfășura exerciții militare cu țările UE, va face schimb de date și va participa la achizițiile comune de arme. 

Jurnaliștii de la Financial Times au declarat că au studiat o propunere a Uniunii Europene care urmează să fie aprobată la un nivel înalt săptămâna viitoare. Se așteaptă ca Moldova să-și extindă schimbul de informații, să înceapă desfășurarea exercițiilor militare comune și să intre într-un program comun de achiziții de arme.

„Aceste măsuri vor fi cel mai profund pas oficial care leagă apărarea națională a Moldovei de partenerii occidentali”, a comunicat publicația. 

Amintim, în aprilie 2024, Consiliul Uniunii Europene a decis aprobarea unui ajutor în valoare de 41 de milioane de euro pentru Forțele Armate ale Republicii Moldova. Se menționa că se va finanța furnizarea de echipamente neletale în următoarele domenii: mobilitate, supraveghere aeriană, război electronic și echipamente logistice. Măsura ar avea ca scop să permită forțelor armate ale Republicii Moldova să își sporească eficacitatea operațională, să accelereze conformitatea cu standardele UE și interoperabilitatea și, astfel, să protejeze mai bine civilii în situații de criză și de urgență. De asemenea, aceasta ar viza consolidarea capacităților Republicii Moldova în ceea ce privește participarea sa la misiunile și operațiunile militare ale UE în cadrul politicii de securitate și apărare comune. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: