FOTO/VIDEO Decis: sintagma „limba română” va fi introdusă în toate legile din Moldova. Reacția comuniștilor și socialiștilor
Full Article 2 minutes read

FOTO/VIDEO Decis: sintagma „limba română” va fi introdusă în toate legile din Moldova. Reacția comuniștilor și socialiștilor

În toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Un proiect care prevede acest lucru a fost votat în a doua lectură, în cadrul ședinței plenare din 16 martie. 

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Printre prevederile proiectului mai figurează considerarea desuetudinii textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.

De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.

Totodată, Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, va fi numită „Limba română”.

Potrivit autorilor, condițiile ce au impus adoptarea prezentelor modificări lefislative rezultă, în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.

Proiectul de lege a fost votat în a doua lectură, de 58 de deputați.

De menționat că urmare a votului, deputații PAS s-au ridicat în picioare, strigând: „Bravo”. „Felicitări. Cam întârziat votul acesta”, a menționat președintele Parlamentului Igor Grosu.

La rândul lor, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au venit cu mai multe pancarte.

FOTO/VIDEO Decis: sintagma „limba română” va fi introdusă în toate legile din Moldova. Reacția comuniștilor și socialiștilor

Amintim că la începutul ședinței Parlamentului din 16 martie, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a cerut excluderea de pe ordinea de zi a Parlamentului a proiectului de lege privind limba română. Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi.

De precizat că proiectul de lege a fost votat în prima lectură în cadrul ședinței plenare din 2 martie. Atunci limba română i-a înfierbântat pe socialiști și comuniști. În timpul votului s-au înregistrat îmbrânceli și strigăte.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: