FOTO O copie a celulei lui Navalnîi, amplasată în centrul orașului Praga: „Aici ar trebui să stea Putin”
Full Article 4 minutes read

FOTO O copie a celulei lui Navalnîi, amplasată în centrul orașului Praga: „Aici ar trebui să stea Putin”

Susţinătorii opozantului rus Aleksei Navalnîi au expus pe 18 mai o copie a celulei acestuia în în Piața Orașului Vechi din Praga, Cehia. Trecătorii pot intra în celula de trei metri lungime pe doi metri lăţime, o copie a celei în care este încarcerat opozantul, într-o închisoare de înaltă securitate din Rusia, scrie Sibreal.

Camera are 2,5 pe 3 metri, un pat de fier prins de perete, o fereastră cu gratii în loc de fereastră, o podea de beton, o chiuvetă ruginită și un vas de toaletă montat pe podea.

Prin instalație, susținătorii lui Navalnîi nu doar speră să atragă atenția asupra condițiilor de detenție din închisorile rusești, unde, pe lângă Navalnîi, se află și alți deținuți politici, printre care politicienii de opoziție Vladimir Kara-Murza și Ilia Iașin, dar și să-i salveze viața.

Instalația include și povestea persecuției politice a lui Alexei Navalnîi.

Într-o astfel de celulă, Alexei Navalnîi a petrecut deja 165 de zile din cele 850.

Praga este al cincilea oraș în care a apărut o copie a camerei lui Navalnîi. Anterior, aceasta a apărut în Haga, Dusseldorf, Paris și Berlin, unde era instalată vizavi de ambasada Rusiei. În Cehia, instalația poate fi vizitată până pe 31 mai.

FOTO O copie a celulei lui Navalnîi, amplasată în centrul orașului Praga: "Aici ar trebui să stea Putin" FOTO O copie a celulei lui Navalnîi, amplasată în centrul orașului Praga: "Aici ar trebui să stea Putin" FOTO O copie a celulei lui Navalnîi, amplasată în centrul orașului Praga: "Aici ar trebui să stea Putin" FOTO O copie a celulei lui Navalnîi, amplasată în centrul orașului Praga: "Aici ar trebui să stea Putin" FOTO O copie a celulei lui Navalnîi, amplasată în centrul orașului Praga: "Aici ar trebui să stea Putin" FOTO O copie a celulei lui Navalnîi, amplasată în centrul orașului Praga: "Aici ar trebui să stea Putin" FOTO O copie a celulei lui Navalnîi, amplasată în centrul orașului Praga: "Aici ar trebui să stea Putin" FOTO O copie a celulei lui Navalnîi, amplasată în centrul orașului Praga: "Aici ar trebui să stea Putin"

„Campania internațională crește nivelul de conștientizare în lume despre Alexei Navalnîi și despre ceea ce i se întâmplă. Aceasta este și o speranță de protecție, deși nimic nu poate garanta protecție, pentru că Alexei Navalnîi este complet în mâinile lui Putin în condiții de tortură. Dar, cu toate acestea, atunci când vorbim despre Alexei și nu permitem ca el să fie uitat – acest lucru crește probabilitatea ca el să rămână în viață. Atacul asupra Ucrainei nu a avut loc de la zero.  După începerea războiului, conturile Fondului au fost blocate. Putin se pregătea de război şi dorea ca orice opinie a opoziţiei să fie distrusă”, a declarat aliatul lui Navalnîi, Leonid Volkov.

FOTO O copie a celulei lui Navalnîi, amplasată în centrul orașului Praga: "Aici ar trebui să stea Putin" FOTO O copie a celulei lui Navalnîi, amplasată în centrul orașului Praga: "Aici ar trebui să stea Putin" FOTO O copie a celulei lui Navalnîi, amplasată în centrul orașului Praga: "Aici ar trebui să stea Putin"

„Am studiat în Rusia, nu-mi place guvernul lui Putin, dar iubesc poporul rus”, a spus o locuitoare din Praga, care a venit la deschiderea instalației purtând un tricou cerând eliberarea lui Navalnîi.

Instalarea face parte dintr-o campanie internațională de eliberare a politicianului de opoziție rus, care este solicitată nu doar de asociații săi, ci și de Consiliul Europei: unul dintre cele opt dosare depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. CEDO a ajuns la concluzia că Navalnîi și ceilalți inculpați din cauza sa au fost condamnați pentru fapte care nu se pot distinge de activități comerciale obișnuite pe baza unor hotărâri arbitrare, neprevăzute și vădit nefondate, cu încălcarea dreptului la un proces echitabil și cu încălcarea principiului „nu există pedeapsă fără lege”, care sunt consacrate, în special, în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Susținătorii lui Navalnîi sunt siguri că atenția mondială la soarta politicianului de opoziție este singurul lucru care îl poate ajuta în închisoare. Cel puțin, există șansa ca condițiile de închisoare să nu-l aducă la moarte pe Navalnîi. În urmă cu doi ani, din cauza unui val de proteste în întreaga lume, Navalnîi a fost internat în închisoare de medici când starea sa de sănătate s-a deteriorat brusc. Acest lucru s-a întâmplat după apariția unei scrisori deschise a medicilor, care au cerut încetarea abuzului asupra lui Alexei Navalnîi: în ianuarie 2021, s-a știut că politicianul a fost plasat într-o celulă de pedeapsă pentru a zecea oară. Scrisoarea a fost apoi semnată de 290 de reprezentanți ai comunității medicale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: