FOTO Primul autobuz electric made in Moldova. Alaiba: După capacitatea bateriei parcurge 70 de km și se încarcă în 30 de minute
Full Article 2 minutes read

FOTO Primul autobuz electric made in Moldova. Alaiba: După capacitatea bateriei parcurge 70 de km și se încarcă în 30 de minute

În Republica Moldova a fost produs primul autobuz electric cu încărcare dinamică, care parcurge 70 de km în mod autonom și corespunde tuturor standardelor internaționale în domeniu. Precizările au fost făcute de reprezentanții Guvernului, pe 22 august. 

Se menționează că autobuzul electric a fost asamblat de către inginerii companiei „Informbusiness”, specializată în producerea utilajelor electronice pentru transport, care sunt exportate în peste 170 de orașe din lume. Potrivit ministrului dezvoltării economice și digitalizării Dumitru Alaiba, după capacitatea bateriei, autobuzul poate parcurge 70 de km și se încarcă în circa 30 de minute.

La evenimentul de prezentare, desfășurat în comuna Măgdăcești, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că proiectul este unul semnificativ pe mai multe dimensiuni – dezvoltarea economică, dinamizarea sectorului electronicelor și dimensiunea de electrificare.

Încurajez pe toată lumea să persevereze și să producă inovații în țara noastră”, a spus Recean.

Ministrul dezvoltării economice și digitalizării Dumitru Alaiba a subliniat că Guvernul va susține producătorii care dezvoltă diverse ramuri ale economiei.

 „Datorită efortului dumneavoastră, industria automotive prinde o suflare nouă, iar Republica Moldova devine o țară producătoare de mașini, prin obținerea primului vin cod”, a menționat Alaiba.

Ministrul energiei Victor Parlicov a accentuat că circa 35% din toată energia din țara noastră este consumată de transport, iar cea mai simplă cale de a decarboniza transportul este electrificarea acestuia.

Devenim o țară care nu doar consumă, ci și generează tehnologii performante. Totodată, oferim tinerilor noștri o perspectivă de integrare în domenii moderne, inexistente anterior în țara noastră”, a spus Parlicov.

Fondatorul și conducătorul „Informbusiness” Vitalie Eșanu a spus că întreprinderea va livra primele 25 de autobuze electrice cu mers autonom în municipiul Bălți. De asemenea, compania va exporta în Ucraina, România și în alte țări, unde există cerere pentru asemenea mijloace de transport. Pe termen lung, fondatorul companiei își propune să construiască o uzină de asamblare a autobuzelor electrice în satul Trușeni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: