„Frauda Bancară”: Andronachi și un complice, deferiți justiției. Moldova a fost prejudiciată cu peste 26 mln lei
Full Article 3 minutes read

„Frauda Bancară”: Andronachi și un complice, deferiți justiției. Moldova a fost prejudiciată cu peste 26 mln lei

Cauza penală în privința lui Vladimir Andronachi și a unui complice a fost deferită justiției pe 10 martie. Andronachi este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de escrocherie și spălarea banilor în proporții deosebit de mari, complicele său – de săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor prin complicitate. Pentru infracțiunile comise, legea prevede pedeapsa maximă cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani (în cazul infracțiunii de escrocherie), și cu închisoare de la 5 la 10 ani (în cazul spălării banilor în proporții deosebit de mari). 

Pe 10 martie 2023, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată pentru examinare în fond cauza penală disjunsă din cauza denumită generic „Frauda Bancară” în privința lui Vladimir Andronachi.

Andronachi este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de escrocherie (art. 190 alin. (6) din Codul penal) și spălarea banilor în proporții deosebit de mari (art. 243 alin. (3) din Codul penal), prin participație complexă în calitate de organizator, instigator și autor în interesul unei organizații criminale.

Totodată, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată pentru examinare în fond și cauza penală în privința unui complice. Acesta, potrivit procurorilor, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor prin complicitate, în proporții deosebit de mari, în interesele grupului criminal parte a organizației criminale.

Conform investigațiilor, în rezultatul faptelor imputate învinuiților, statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu suma de peste 26 milioane MDL.

„Au fost spălați banii sustrași în sumă de peste 1 milion USD şi aproximativ 800 000 EUR în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și companiilor din cadrul grupului criminal organizat condus de către Vladimir Andronachi, astfel creând condițiile necesare pentru stratificarea și integrarea a banilor sustrași în circuitul legal național și al altor țări”, susțin procurorii.

Valoarea prejudiciului cauzat a fost acoperită prin sechestrele aplicate de Procuratura Anticorupție în comun cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a Centrului Național Anticorupție.

Procurorii mai menționează că, de către organul de urmărire penală nu a fost stabilit locul aflării complicelui, iar cauza penală (materializată în 77 volume precum și cu informații electronice) a fost expediată spre examinare Judecătoriei mun. Chișinău, sediul Buiucani.

Totodată, amintim că Vladimir Andronachi a fost reținut pe 2 noiembrie 2022 și în privința lui a fost aplicată și prelungită măsura preventivă, arestarea preventivă, care expiră pe 1 aprilie 2023.

Pentru infracțiunile comise legea prevede pedeapsa maximă cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani (în cazul art. 190 alin. (6) din Codul penal), și cu închisoare de la 5 la 10 ani (în cazul art. 243 alin. (3) din Codul penal).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: