Gavrilița, despre prețul energiei electrice din Ucraina: „Există o clauză de confidențialitate, dar a scăzut cu 2$”
Full Article 2 minutes read

Gavrilița, despre prețul energiei electrice din Ucraina: „Există o clauză de confidențialitate, dar a scăzut cu 2$”

Premierul Natalia Gavrilița a precizat că nu poate să facă public prețul cu care Chișinăul cumpără energie electrică din Ucraina, din cauza clauzei de confidențialitate. Totuși, acesta este mai mic cu circa 2$ față de cel de luna trecută. Precizarea a fost făcută pe 1 iunie, după ședința Guvernului.

Întreprinderea Energocom a prelungit contractul cu MGRES pentru încă o lună la prețul de 59,90 USD/MWh. Suplimentar, va semna un contract de livrare a 30% de energie cu compania de stat ucraineană EnergoAtom. Prețul mediu ponderat al energiei electrice pentru luna iunie va fi de aproximativ 65,03 USD/MWh. Anunțul a fost făcut de către vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, în seara de 31 mai.

Din 1 iunie, intră în vigoare regulile pieței energiei electrice. „Ne aliniem la practicile europene în ceea ce privește organizarea pieței angro de energie electrică. Noutatea presupune, în special, organizarea unei piețe de echilibrare și unui mecanism de plată a dezechilibrelor. Aceste mecanisme se aplică între participanții la piața angro de energie și nu afectează direct consumatorii finali. După multe amânări, astăzi, putem spune că ne apropiem de standardele europene în acest sector. Suntem hotărâți să ducem reformele până la capăt”, a declarat vicepremierul Spînu.

Prețul de achiziționare de la compania ucraineană EnergoAtom nu a fost făcut public.

Înțeleg că în contractele încheiate există o clauză de confidențialitate. Prețul mediu a scăzut în comparație cu luna trecută, aproximativ cu 2$, am reușit să obținem un preț mai bun decât luna trecută”, a precizat Natalia Gavrilița pe 1 iunie.

La sfârșitul lunii aprilie, „Energocom”, în baza negocierilor directe, a semnat un contract de achiziție cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) la prețul de 59,5 dolari/ MWh. MGRES și-a asumat să asigure 70% din necesarul de energie electrică pentru luna mai.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: