Gavrilița nu a reușit să convingă fermierii. Slusari anunță că un protest „de avertizare” va avea loc în mai multe raioane
Full Article 3 minutes read

Gavrilița nu a reușit să convingă fermierii. Slusari anunță că un protest „de avertizare” va avea loc în mai multe raioane

În mai multe raioane ale Republicii Moldova se vor desfășura proteste „de avertizare” cu tehnică agricolă. Informația a fost confirmată pentru NM de către Alexandr Slusari, președintele Asociației „Forța Fermierilor”. Acesta a precizat că fermierii sunt „nedumeriți” după discuțiile din ajun cu premierul Natalia Gavrilița.

Marți, 21 iunie, de la ora 10:00, membrii organizației vor organiza un protest local de avertizare cu tehnică agricolă în mai multe raioane. Acțiunea va avea loc în pofida discuțiilor din ajun cu premierul Natalia Gavrilița.

Cel mai trist că în cadrul ședinței de ieri și doamna Gavrilița și domnul Bolea au recunoscut că propunerile noastre cu restituirea accizelor, compensarea costurilor la inputuri și deblocarea exportului sunt rezonabile. Noi din aprilie, nefiind încă înregistrați, am venit cu conceptul nostru de rămbursare a accizelor și am demonstrat că este posibil de compensat toata acciza pentru agricultori mici și mijlocii pentru toata motorina procurată în anul 2022 și pentru asta nu e nevoie mulți bani adițional. Au fost pierdute 3 luni. Am ajuns în situația cănd actualul mecanism de restituire a accizelor este ignorat de fermieri, căci doar 5 agricultori în 2 luni au depus dosare”, a menționat Slusari.

Potrivit președintelui Asociației „Forța Fermierilor”, agricultorii sunt „nedumeriți” după întrevedere. Acesta a respins orice interese politice din spatele protestului.

Evident că fermierii sunt nedumeriți după discuția de ieri. Adică, ei au dreptate și revendicările lor în mare parte sunt recunoscute, însă nimeni nu spune de ce am ajuns în aceasta situația și cănd exact vor fi corectate lucrurile. (…) Răspunsul vag că SE LUCREAZĂ. Deja 6 luni auzim aceasta fraza pe fundalul că în agricultură totul SE SCUMPEȘTE. Așadar, unica motivație pentru fermierii care ies azi la protest ține de salvarea gospodăriilor agricole și a satelor noastre! Altă politică decăt cea agrară, pe dânșii nu îi interesează”, a conchis Slusari.

Revendicările Asociației Forța Fermierilor

a) restituirea fermierilor (cu excepția agroholdingurilor) accizelor în sumele depline la toata motorina, procurată de agricultori în anul 2022, cu debirocratizarea mecanismului de rambursare;
b) compensarea parțială a costurilor motorinei, fertilizantelor și pesticidelor în contextul scumpirilor exorbitante de ultimele 6 luni;
c) neadmiterea deficitului pe piața de diesel și plafonarea marjei comerciale pentru companiile petroliere la comercializarea angro a motorinei pănă la 1,5 lei per litru;
d) deblocarea exportului de grâu sau procurarea în rezerve de stat a cel puțin 100 mii tone de grău de la fermierii autohtoni.

În cazul în care protestul fermierilor va fi ignorat de conducerea țării, ne rezervăm dreptul să continuăm acțiunile noastre cu alte metode și în alte locuri”, au precizat membrii Asociației.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: