Gazoductul Iași-Ungheni va fi funcțional de săptămâna viitoare. Însă motive de bucurie, deocamdată, nu-s
Full Article 2 minutes read

Gazoductul Iași-Ungheni va fi funcțional de săptămâna viitoare. Însă motive de bucurie, deocamdată, nu-s

Gazoductul Iași-Ungheni va fi funcțional începând cu săptămâna viitoare. Declarația a fost făcută de către vicepremierul, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, în cadrul conferinței de presă din 1 octombrie.

„Prin acest gazoduct vor putea fi livrate gaze în Republica Moldova. Discuția la moment nu este pe unde vin gazele, ci prețul acestor gaze. Prețul la gaze și în România este mai mare decât cel pe care îl vom avea în luna octombrie. Chiar dacă gazele vor veni din România, prin această conductă, nu înseamnă că vom avea un preț mai mic la gaze pentru țara noastră”, a declarat Spînu.

Minstrul Infrastructurii a mai spus că, pe 30 septembrie, a avut o discuție cu miniștrii Energiei din România și Ucraina despre prețurile din regiune.

„La moment, prelungirea pentru o lună ne oferă cel mai bun preț pentru cetățenii noștri”, a conchis Spînu.

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a fost construit și finanțat preponderent de Transgaz, operatorul rețelei de transport al gazelor din România. Conducta, cu o lungime de 150 km, pentru care Transgaz a plătit circa 150 de milioane de euro, este menită să poată alimenta zona Chișinăului cu gaze din rețeaua românească. În anul 2020, când a fost finalizat și de când este operațional, gazoductul avea o capacitate de transport de 1,5 milioane de metri cubi pe relația România-Republica Moldova, și 200.000 de metri cubi pe relația Moldova-România. Capacitatea acestuia a fost ulterior crescută  pe sensul către Moldova de 3,3 ori, iar pe sensul invers, din Moldova spre România, de 4,6 ori, potrivit Economica.net.

***

Amintim că vicepremierul Andrei Spînu a confirmat că, pe parcursul lunii octombrie, Republica Moldova va achita $790 pentru 1000m3 de gaz.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: